Betala resan med Nordeas Mastercard eller Visakort

Om du betalar mer än hälften av din resa med ditt Nordeakort ingår kompletterande reseförsäkring samt avbeställningsskydd från Moderna Försäkringar.

Försäkringen gäller för våra kort från Mastercard Nordea Premium, Nordea Gold, Nordea Credit. Den gäller även Visakortet Nordea Debit. 

Om reseförsäkringen
Om avbeställningsskyddet
Så betalar du resan
Vid flygbolagskonkurs
Kostnader för sjukvård och hemtransport
Komplement till hemförsäkring

Det här ingår i reseförsäkringen

  • avbeställningsskydd
  • bagage- och transportmedelsförseningar
  • invaliditet och dödsfall genom olycksfall
  • självrisk på eget hem och egen bil (lämnad hemma eller medtagen på resan)
  • självrisk på hyrbil (reparationskostnader under avtalad självrisk ersätts inte).

Försäkringen gäller för hela familjen

Försäkringen gäller för dig och dina familjemedlemmar som följer med på resan. Som familjemedlem räknas make/maka/registrerad partner eller sambo, samt hemmavarande barn under 23 år. Tänk på att sambor måste vara skrivna på samma adress för att försäkringen ska gälla. 

Om du har betalat resan med ditt Nordeakort gäller försäkringen för de familjemedlemmar som följer med på resan. Försäkringen gäller även om du själv inte åker med.

Då gäller inte försäkringen

Om du säger upp och avslutar ditt kort innan du åker på din resa, gäller inte försäkringen. Försäkringen gäller inte heller om en person under 16 år betalar resan.

Det här gäller för avbeställningsskyddet

  • Avbeställningsskyddet gäller om du, närstående person, medresenär eller person du ska besöka råkar ut för olycksfallsskada, akut sjukdom eller dödsfall.
  • Du kan få ersättning för kostnader för resan och boendet om du behöver avboka det. Den högsta ersättningen du kan få är beloppet som står i villkoren.  
  • Om du avbokar resan på grund av akut sjukdom eller skada ska den ha inträffat efter att du bokade resan. Du får inte känt till skadan, sjukdomen eller symptomet när du bokade resan, för att kunna få ersättning. 

Då gäller inte avbeställningsskyddet

Avbeställningsskyddet omfattar inte matkostnader i en all inclusive-resa. Skyddet gäller inte för andra personer än dina familjemedlemmar, även om du har betalat resan för dem med ditt kort.

Så ska du betala resan för att försäkringen ska gälla

Du som har ett Nordeakort kan även betala resan på följande sätt och ändå omfattas av reseförsäkringen:

  • via internet, giro- eller telefontjänst i Nordea
  • via Swish direkt till researrangören/flygbolaget
  • med Nordeakort eller Nordeakonto via betalningsförmedlare som exempelvis Klarna och Paypal. Tänk på att du inte kan få kortförsäkringen via Nordea om du betalar resan med förmedlarens Mastercard eller Visakort.

Försäkringen gäller inte om du har betalat resan 

  • till privatperson (exempelvis via banköverföring eller Swish)
  • till förening eller organisation vars huvudsakliga verksamhet inte är att förmedla resor.

Tips: Vi rekommenderar att du alltid betalar med ditt kreditkort. Då får du både de bästa försäkringsvillkoren och reklamationsrätt.

Försäkringen gäller inte vid flygbolagskonkurs

Den kompletterande reseförsäkring gäller inte om flygbolaget går i konkurs. 

Om du har betalat en paketresa med Nordeas debitkort eller kreditkort kan du kontakta Kammarkollegiet som driver ärendet vid konkurs. Om du har köpt flygbiljett kan du ha rätt till ersättning om du har betalat den med Nordeas kreditkort. Då behöver du göra en kortreklamation.

Läs mer om hur du kan kontakta Kammarkollegiet och kortreklamation.

Kortreklamation gäller inte vid andra betalsätt, som exempelvis internetbetalning/giro, Klarna eller PayPal.

Vad gäller för kostnader för sjukvård och hemtransport?

Nordea Premiums försäkring ersätter kostnader för sjukvårds- och läkekostnader samt hemtransport.

Reseförsäkringen som ingår i övriga kort ersätter inte kostnader för sjukvårds- och läkekostnader eller hemtransport. Det är därför viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd innan du reser.

Har du bokat en enkelbiljett? Då behöver du också se över ditt reseskyddet innan du reser, eftersom kortförsäkringen bara gäller fram till resmålet.

Kortförsäkringen är ett komplement till hemförsäkringen

Kortförsäkringen är ett komplement till hemförsäkringens reseskydd som vanligtvis ersätter kostnader för sjukvård, olycksfall och hemtransport. 

Du bör teckna en separat reseförsäkring om du saknar hemförsäkring, eller om din hemförsäkring inte har ett fullgott reseskydd.

Vid tjänsteresa gäller inte hemförsäkringens reseskydd. Kontakta Moderna Försäkringar på 010-219 12 12 så får du hjälp att hitta en försäkring som passar dig och din resa.

För att ta del av försäkringen måste du ha kvar ditt giltiga kort vid skadetillfället.