Frågor och svar om Riksbankens sedel- och myntutbyte

Här har vi samlat frågor och svar om Riksbankens sedel- och myntutbyte.

Vart kan jag vända mig för att lämna in mina mynt som blir ogiltiga 2017?
Svar:

Du kan lämna in mynten på ditt bankkontor till och med 31 augusti 2017. Via myntkartan.seÖppnas i nytt fönster kan du se ditt närmsta Nordea kontor som tar emot mynt, samt andra insättningsalternativ nära dig. Myntkartan har lanserats av Riksbanken och finns även som app.

Du kan filtrera för att få ett bra resultat, t ex på Nordea eller ort.

På de flesta Nordea kontoren lämnar du in mynten i en påse som du får på kontoret. Mynten räknas upp vid ett senare tillfälle, det kan ta upp till fyra veckor innan insättning görs på ditt konto.

På de kontor som har manuell kontanthantering kan du få mynten insatta på kontot direkt om du själv fyller myntrör som du får på bankkontoret 

Här kan du hitta kontor som tar emot kontanter.Öppnas i nytt fönster

Vill du få mer information kontakta KundcenterÖppnas i nytt fönster.
Vart kan jag vända mig för att lämna in mina sedlar som blev ogiltiga 2016?
Svar:

De äldre 20-, 50-, och 1 000-kronorssedlarna blev ogiltiga den 30 juni 2016. Dessa kan du skicka in till Riksbanken för inlösen mot en avgift på 100 kronor. Läs mer om hur du löser in ogiltiga sedlar på RiksbankenÖppnas i nytt fönster. 

Vart kan jag vända mig för att lämna in mina sedlar som blir ogiltiga 2017?
Svar:

Du kan sätta in dina sedlar på ditt bankkonto till och med 30 juni 2018. 

Du kan som privatperson sätta in dem på ditt konto på ett av Nordeas 15 bankkontor med kontanthantering eller använda de ca 260 st. insättningsautomater (ägs av Bankomat AB) runt om i landet där du kan sätta in 100-, 500- kronors sedlar. Du kan sätta in 40.000 kr per rullande 30 dagars period samt max 100 sedlar per gång. För insättning via insättningsautomat använder du ditt bankkort och insättningen görs till det konto som är kopplat till ditt kort.

 Här kan du hitta kontor som tar emot kontanter och har insättningsautomatÖppnas i nytt fönster för kontanter och mynt. När du sätter in kontanter på ett bankkontor är det viktigt att du kan uppvisa giltig id-handling samt underlag som styrker pengarnas ursprung. Läs mer om Nordeas arbete för att motverka penningtvätÖppnas i nytt fönster

Varför byter Riksbanken ut sedlar nu när användningen av kontanter minskar i samhället?
Svar:

Riksbanken gör detta byte för att göra sedlarna säkrare och mynten mindre, lättare och nickelfria. Det här innebär ett förbättrat skydd mot förfalskningar, effektivare kontanthantering och mindre belastning på miljön. Mer information finns hos RiksbankenÖppnas i nytt fönster.

Riksbanken har skickat en broschyr till alla svenska hushåll. Broschyren är översatt till 30 språk och går att ladda ned från Riksbankens hemsida. Det finns också en app att ladda ner där man bland annat kan lära sig att känna igen en äkta sedel.