Inför deklarationen

Här har vi samlat information och länkar som kan vara till hjälp när du ska deklarera.

Enkelt att deklarera med BankID

Deklarationsblanketterna är på väg. Skatteverkets e-tjänst öppnar den 22 mars och inkomstdeklarationen ska vara inlämnad den 2 maj. Med ett BankID kan du smidigt och enkelt logga in, göra ändringar och lägga till uppgifter i din deklaration. Det kan du till exempel behöva göra om du har handlat med aktier eller sålt en bostad under förra året.

Vanliga frågor och svar om deklaration

Jag vill deklarera via datorn, kan jag göra det med Mobilt BankID?
Svar:

Ja, det kan du. Ett Mobilt BankID sparas på din mobil så att du alltid har det med dig. Du kan använda det både i Skatteverkets app på mobil och om du vill logga in hos Skatteverket på din dator.

Så här deklarerar du på datorn: 

  1. Gå till Skatteverkets sida för Inkomstdeklaration 1. 
  2. Välj att logga in med Mobilt BankID, skriv in ditt personnummer och tryck OK. 
  3. Starta BankID säkerhetsapp på din mobil och skriv in din säkerhetskod. 
  4. Du blir nu inloggad hos Skatteverket på datorn och kan gå vidare med din deklaration.
Var hittar jag omkostnadsbeloppet för mina aktieindexobligationer?
Svar:

Omkostnadsbeloppet är den totala kostnaden du har betalat för dina aktieindexobligationer (obligationens pris + courtage). Uppgifterna hittar du enklast i din Internetbank. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Välj fliken ”Spara och placera” därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Historik”. Ange sedan period då obligationen tecknades och tryck på sök.

Jag har sålt aktier, hur fyller jag i blankett K4?
Svar:

Frågor kring redovisning gällande försäljning av värdepapper på blankett K4 hänvisar vi till Skatteverket 0771-567 567. Du kan även läsa mer på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur skaffar jag BankID?
Svar:

BankID skaffar du enkelt i Internetbanken. Logga in med e-kod, välj BankID i menyn och följ sedan instruktionerna på sidan. 

Vi rekommenderar att du skaffar Mobilt BankID som är enklast att komma igång med och fungerar på fler ställen. Det sparas på din mobil så att du alltid har det med dig, men du kan använda det även när du loggar in hos Skatteverket eller andra webbsidor på datorn. Du kan också använda det till Internetbanken, Mobilbanken, Swish och kortköp på Internet.

Hur beskattas affärer som görs inom Investeringssparkonto?
Svar:

De affärer som görs inom Investeringssparkontot behöver inte deklareras. Utdelningar och räntor inom Investeringssparkonto beskattas inte heller. Däremot är Investeringssparkonto föremål för schablonbeskattning som redovisas av Nordea till Skatteverket och är förtryckt under inkomstslaget kapital i din deklaration. Läs gärna mer om Investeringssparkonto på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Var hittar jag mitt årsbesked?
Svar:

Om du använder Internetbanken Privat hittar du ditt årsbesked där. Logga in med e-kod eller Mobilt BankID. Årsbesked för konton, fonder, lån och Investeringssparkonto hittar du under ”Vardagsärenden” och ”Mina dokument”. Årsbesked för Servicekonto hittar du under fliken ”Spara och placera” därefter ”Mitt sparande”, ”Mina affärer” och ”Avi Servicekonto”.

Hur redovisar jag försäljning av fonder?
Svar:

Uppgifter om fondförsäljning behöver du vanligtvis inte redovisa själv. Nordea rapporterar vanligtvis uppgift om kapitalvinst eller -förlust direkt till Skatteverket och uppgifterna står förtryckta i din deklaration. Läs gärna mer om fonder på Skatteverkets hemsidaÖppnas i nytt fönster.

Hur deklarerar jag för schablonintäkten för direktsparande i fonder?
Svar:

Du som fondandelsägare ska i din självdeklaration ta upp en schablonintäkt som uppgår till 0,4 procent av kapitalunderlaget. Vi redovisar din schablonintäkt på årsuppgiften som skickas ut i januari och den kommer även att förtryckas i deklarationen för dig som privatperson. Schablonintäkten beskattas sedan som andra kapitalinkomster. För dig som privatperson innebär det att skatten blir 30 procent x 0,4 procent = 0,12 procent av innehavet.

Läs mer om schablonintäkt för direktsparande i fonder

Kan jag använda BankID på fil på Mac OS X eller Linux?
Svar:

BankID på fil finns för Windows och Mac OS X, men du kan också använda Mobilt BankID. Det sparas på din mobil så att du alltid har det med dig, men du kan använda det för att logga in på olika webbsidor även när du sitter vid datorn. Du behöver inte installera något på datorn och det fungerar lika bra oavsett om du har Windows, Mac eller Linux.

Jag har glömt mitt lösenord/säkerhetskod, vad ska jag göra?
Svar:

Om du har glömt koden till ditt BankID så får du ta bort det och hämta ett nytt BankID i Internetbanken. Vid hämtningen får du välja nytt lösenord/säkerhetskod.

För BankID på fil:

Öppna BankID säkerhetsprogram på din dator. Markera ditt BankID på fil och klicka på ”Ta bort BankID” för att radera det från datorn. Hämta sedan ett nytt BankID via Internetbanken.

För Mobilt BankID:

Logga in i Internetbanken och börja hämta ett nytt Mobilt BankID tills du får fram en aktiveringskod. Öppna sedan BankID säkerhetsapp på din mobil, välj ”Inställningar” och ”Hämta nytt BankID”. Mata in ditt personnummer och aktiveringskoden i appen och välj sen en ny säkerhetskod.