Spara till barn

Ett barnsparande kan ge en bra start på vuxenlivet. Innan man sätter igång med att spara är det vissa saker man behöver veta och ta ställning till. Det finns olika sätt att spara och olika sparformer. 

Sparande kan stå på dig eller barnet

Om sparandet står i ditt eller ditt barns namn påverkar när och hur pengarna är tillgängliga för dig eller barnet.

Sparande i barnets namn

Sparar du i barnets namn innebär att pengarna blir tillgängliga för barnet på 18-årsdagen. Juridiskt sett ses pengarna som barnets direkt men sparandet förvaltas av dig som förmyndare fram tills dess att barnet fyller 18 år. Sparandet får användas innan 18-årsdagen men enbart om det används för barnets egna behov.

Sparande i ditt namn

Sparar du till barnet i ditt eget namn ger dig kontroll över pengarna. Du får möjlighet att själv styra när du vill att pengarna ska betalas ut och hur mycket per gång. Sparandet blir lättillgängligt för dig, men glöm inte att de är ämnade för barnet så du inte använder dem till fel ändamål. Viktigt att känna till när du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn.

För att vara säker på att pengarna kommer barnet till godo om något skulle hända dig, behöver man upprätta ett testamente. Alternativet till att upprätta ett testamente är att välja en sparform som kallas kapitalförsäkring. Då sparar du i eget namn men med barnet som förmånstagare. Skulle något hända dig kommer pengarna då barnet till godo. 

Välj rätt sätt att spara

18-årsdagen är inte alltid den mest lämpliga för ett barn att kunna komma åt ett större sparande, en mix av sparformer, både i barnets och ditt eget namn kan därför rekommenderas för att uppnå en balans i tillgänglighet i barnsparandet. Läs vidare kring vilka olika sparformer och tjänster som Nordea tillhandahåller och som kan passa i samband med barnsparande.