Nordea Stratega 30 får internationell utmärkelse

Nordeas fond Stratega 30 har gett bäst riskjusterad avkastning under de senaste tre och fem åren och tilldelas därför utmärkelsen bästa fond i sin kategori ”Mixed Asset SEK Conservative” av analysföretaget  Lipper. Fonden har visat starkast resultat av sina nordiska konkurrenter i kategorin ”Mixed Asset SEK Conservative”. Maria Qundos

– Att få den här utmärkelsen är givetvis roligt och ett tecken på att vi lyckats med vår uppgift, säger Maria Qundos som förvaltar fonden tillsammans med Jessica Carping. 

Fonden har även fyra stjärnor på Morningstar och har under de senaste fem åren gett en genomsnittlig avkastning på drygt 6 procent (16-03-30). 

– Viktigast för oss är att våra fondandelsägare är nöjda med vårt arbete. Det är ett stort förtroende som vi får och vi gör givetvis vårt yttersta för att avkastningen ska bli så bra som möjligt, fortsätter Maria.  

Nordea Stratega 30 är en blandfond som placerar cirka 30 procent i aktierelaterade placeringar och resterande del i ränteplaceringar. Fonden tillhör en av sex Strategafonder som alla har egenskapen att de behåller fördelningen mellan aktie- och ränteplaceringar över tid. 

– En Strategafond är en avancerad allokeringsprodukt i en enkel förpackning. Precis så som det ska vara, avslutar Maria. 

Fonden är en av Nordeas mest populära fonder. 

Om Lipper Fund Awards

The Lipper Fund Awards uppmärksammar de fonder i världen som visat genomgående stark riskjusterad avkastning i förhållande till fonder med samma placeringsinriktning. Riskjusterad avkastning är den avkastning som en fond ger om man tar hänsyn till hur mycket risk man tagit för att uppnå avkastningen. Priser delas ut inom olika tidsperioder, tre, fem och tio år.  Lipper ägs av Thomson Reuters, en av världens största internationella nyhetsbyråer. 

Läs en längre intervju med Maria Qundos som förvaltar Nordea Stratega 30 i FondmagasinetÖppnas i nytt fönster