Frågor och svar om avdragsrätten

Vad innebär det att avdragsrätten tas bort?
Svar:

Den 1 januari 2016 avskaffades avdragsrätten vilket innebär att du inte längre får skatteavdrag för pengarna som du sätter in till din pensionsförsäkring eller IPS. Det är därför viktigt att du avslutar ditt sparande och börjar spara till din pension i en annan lösning. Ett sätt att spara till pensionen är i en kapitalförsäkring, exempelvis Stabil PensionÖppnas i nytt fönster eller FramtidskapitalÖppnas i nytt fönster.

Vad innebär det att man blir dubbelbeskattad?
Svar:

Om du fortsätter att betala in pengar till din privata pensionsförsäkring (Ålderspension) och IPS kommer du bli dubbelbeskattad. Det beror på att de pengar du betalar in redan är skattade och när du sedan plockar ut pensionen får du betala inkomstskatt. Du betalar alltså skatt två gånger på de pengarna. 

Vad ska jag göra nu?
Svar:

För att du ska undvika dubbelbeskattning, bör du avsluta ditt månadssparande till IPS eller Ålderspension (pensionsförsäkring). Kom igång med ett nytt sparande till din pension, exempelvis i en kapitalförsäkring; Stabil PensionÖppnas i nytt fönster eller FramtidskapitalÖppnas i nytt fönster.

Även om reglerna kring avdragsrätten förändras är det fortfarande smart att fortsätta spara till din pension. Utan ett eget sparande får många nämligen bara ungefär hälften av sin inkomst när de går i pension.

Vad händer med pengarna som jag har sparat ihop till min pension?
Svar:

Det kapital du sparat ihop i en Ålderspension eller IPS påverkas inte av de nya skattereglerna. Fortsätt precis som tidigare att med jämna mellanrum se över dina placeringar.

Ska jag fortsätta att pensionsspara?
Svar:

Ja! Pensionen är din framtida lön. Därför är det viktigt att du fortsätter att spara. Vi vet dessutom att många bara får hälften av sin slutlön i pension, så ett sparande till pensionen idag kan bli ett välkommet tillskott den dagen du går i pension.

Du kan också se hur stor din framtida pension beräknas bli på minpension.seÖppnas i nytt fönster. Eller ta en titt på hur ett litet sparande kan bli ett stort sparande i framtiden. 

Hur ska jag fortsätta att spara till min pension?
Svar:

Det finns flera intressanta alternativ där du dessutom kan ta ut pengarna innan du går i pension om det skulle behövas. 

Att spara i kapitalförsäkring är ett alternativ, välj det sparande som passar dig bäst:

Ett annat alternativ att spara till pensionen är exempelvis Investeringssparkonto

Jag har pensionssparande i en annan bank, kan jag flytta pensionspengar till er?
Svar:

Ja det kan du göra, men du kan endast flytta mellan två pensionsförsäkringar eller mellan två IPS. IPS har fri flytträtt medan pensionsförsäkringar kan flyttas om ditt nuvarande försäkringsbolag tillåter det.

Vad gäller för mig som inte har tjänste- eller avtalspension från jobbet?
Svar:

Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag på dina insättningar till pensionsförsäkring eller IPS med 35 procent av din inkomst upp till max 10 prisbasbelopp vilket motsvarar 455.000 kronor för 2018.

Vad gäller för mig som har inkomst av aktiv näringsverksamhet?
Svar:

Du har fortfarande möjlighet att göra avdrag på dina insättningar till pensionsförsäkring eller IPS med 35 procent av din inkomst upp till max 10 prisbasbelopp vilket motsvarar 448.000 kronor för 2017.