Har du koll på din pension från jobbet?

Många får ungefär en tusenlapp per månad till sin tjänstepension. Har du koll på dina pengar? Boka ett möte med oss och få koll på hela din pension.

Om pension från jobbet De vanligaste pensionsavtalen Omval SAF-LO Om pension från jobbet

De flesta får pension från sin arbetsgivare

Avtalspension eller tjänstepension är den del av din pension som din arbetsgivare betalar. Hur mycket som sätts in till just din pension beror på hur avtalet för din arbetsplats ser ut. Många har kollektivavtal som styr pensionen. Du kan läsa mer om de vanligaste pensionsavtalen på fliken här bredvid.

Har du koll på dina pengar? Det är viktigt att göra ett val. 

För de flesta pensionsavtal får du själv välja vart dina pengar ska placeras. Du kan också ha ett återbetalningsskydd. Det betyder att din familj skulle få pengarna ifall du skulle dö innan du fått dem utbetalda. I vissa avtal finns det skyddet per automatik men för andra behöver det väljas till.

Det blir mycket pengar

Många får ungefär en tusenlapp till sin avtalspension för varje månad de arbetar, och över tiden blir det en hel del pengar. Därför är det viktigt att du ser över din pension och väljer en bra lösning, både för din och din familjs trygghet. Hur mycket just du får insatt till din pension beror på hur avtalet på din arbetsplats ser ut.

Du som är egen företagare

Du som driver ett eget företag måste själv ta hand om din tjänstepension. Vi hjälper dig gärna med bra råd om hur du ska tänka och spara på ett sätt som passar dig och din ekonomi.

De vanligaste pensionsavtalen

Några vanliga pensionsavtal

Många arbetsplatser i Sverige har kollektivavtal som påverkar hur mycket du får i pension från din arbetsgivare. Även om du inte själv är medlem i ett fackförbund omfattas du av det avtal som din arbetsplats har. Vet du inte vilket avtal du har kan vi hjälpa dig att ta reda på det.

SAF-LO, för privatanställda arbetare

Arbetar du exempelvis i en restaurang eller i butik är det troligt att du omfattas av SAF-LO avtalet. Just nu kommer många som tillhör det här avtalet att  få göra ett nytt val för hur kommande insättningar ska placeras. Läs mer om omvalet på fliken "Omval SAF-LO" här på sidan.

Mer om SAF-LO

PA 03, för statligt anställda

Du som är anställd av staten omfattas av PA 03-avtalet.

Mer om PA 03

KAP-KL, för kommun- och landstingsanställda

Arbetar du på en kommun eller för ett landsting omfattas du av KAP-KL avtalet.

Mer om KAP-KL

ITP och ITPK, för privatanställda tjänstemän

Tjänstemän i privat sektor omfattas ofta av ITP / ITPK-avtalet.

Mer om ITP/ITPK

Omval SAF-LO

Omval för avtalsområde SAF-LO

Många av de som omfattas av pensionsavtalet SAF-LO kommer behöva göra ett omval för hur deras framtida inbetalningar ska placeras. Du behöver göra ett omval ifall du har aktiva inbetalningar till din avtalspension SAF-LO och den placering du valt tidigare inte längre kommer finnas som ett valbart alternativ.

Du som behöver välja får information hemskickad

Om du är en av de som behöver göra ett omval kommer du få hem brev från Fora som är samordnare för avtalspension inom SAF-LO. Om du har din avtalspension i Nordea idag kommer du också få brev från oss med information och instruktioner för hur du ska göra.

Gör ditt val och skicka in

Är du Nordeakund idag skickar vi allt du behöver hem till dig. Det enda du behöver göra är att välja hur dina pengar ska placeras, fylla i blanketten och skicka in i det bifogade svarskuvertet.

Bli kund

Självklart kan du välja Nordea även om du inte är kund hos oss idag. Vill du bli kontaktad för att prata om pension? Klicka på "Jag vill bli kontaktad för möte" längre upp på sidan, fyll i dina uppgifter och skicka in. Vi hör av oss!