Så planerar du din pension om du är född på 90-talet

Pensionen är troligen inte det första du tänker på när du nyss tagit klivet ut på arbetsmarknaden eller bara hunnit arbeta i ett par år. Men ju tidigare du tar tag i ditt sparande, desto större möjlighet har du att påverka livet som pensionär.

Klarar du dig på 40 procent av lönen som pensionär?

I takt med att vi lever allt längre ändras förutsättningarna för pensionssystemet och därmed också för dig som individ. De som idag går i pension vid 65 års ålder kan räkna med att få ut cirka 60 till 70 procent av sin slutlön i allmän pension från staten.

För dig som 90-talist är motsvarande siffra cirka 40 procent. Det beror helt enkelt på att de pengar du tjänat in till pension ska räcka i fler år som pensionär. Det betyder också att du behöver ta ett större eget ansvar för din pension än tidigare generationer. 

Gör en pensionsprognos

Det som är positivt för dig som är född på 90-talet är att du fortfarande har långt kvar till pensionen och därmed stor möjlighet att påverka den. För att få koll på hela din pension är ett bra tips att göra en pensionsprognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då ser du till exempel hur mycket du beräknas få i pension och kan agera om det inte ser ut att bli som du vill.

Spara 5 procent av din månadslön

Det enklaste sättet att påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Hur mycket du behöver spara är individuellt, men om du har utrymme är cirka 5 procent av din månadslön ett bra riktmärke.

Drygt var tredje svensk (39 %) i åldern 18 till 29 år pensionssparar regelbundet. I genomsnitt lägger de undan cirka 1 300 kronor i månaden till sin pension. Bland 30 till 49-åringar ökar siffran ytterligare. Sex av tio svenskar (60 %) pensionssparar i genomsnitt drygt 1 700 kronor i månaden*

Att börja pensionsspara 1 000 kronor i månaden som 20-åring innebär cirka 2 miljoner extra i pension vid 65 års ålder. Motsvarande summa för en 30-åring är drygt 1,1 miljoner kronor**. Med vår sparkalkylator kan du själv räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

Våga ta risk

Att ha rätt risknivå på ditt pensionssparande är jätteviktigt. Eftersom det är långt kvar tills du ska använda ditt sparande är det bra att välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Det är dock ingen garanti att du får tillbaka de pengar du satt in, även om fonden gått bra historiskt.

Boka gärna ett rådgivningsmöte med oss. Då går vi igenom dina möjligheter tillsammans och tar fram ett förslag till pensionssparande som passar just din situation.

Spara regelbundet

Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt månadssparande. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Om du behöver växla ner på sparandet, på grund av livsförändringar som gör att du måste prioritera om, se då till att ta upp det igen när du har möjlighet. Att du sparar och att du gör det regelbundet är viktigare än summan du sätter in varje månad.

Se till att du har en tjänstepension eller avtalspension

De flesta får tjänstepension från sin arbetsgivare, men inte alla. I början av din karriär är det därför viktigt att hålla koll på vad som gäller på just din arbetsplats. Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån.

Om du inte har en tjänstepension via jobbet bör du se till att du blir kompenserad på annat sätt. Till exempel genom en högre lön, så du kan starta ett privat pensionssparande själv. Om din arbetsgivare inte går med på det kan du fundera på om du bör byta jobb.

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i InternetbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.


Nordeas pensionsundersökning 2021Öppnas i nytt fönster, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Nordea.

** Exemplet är räknat på en avkastning på 5 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

90-talist? Så maxar du din pension

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår privatekonom Ingela Gabrielsson går igenom vad man ska tänka på om man är född på 90-talet och ska planera för pensionen.

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara