Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice
Ung kvinne i leilighet i Paris

Så maxar du din pension om du är född på 80-talet

Din pension kanske känns långt bort just nu, men ju tidigare du tar tag i ditt sparande desto större möjlighet har du att påverka livet som pensionär. Här har vi listat våra bästa tips för dig som är född på 80-talet.

Att du sparar regelbundet är viktigast

De allra flesta av oss behöver komplettera den allmänna pensionen man får från staten och tjänstepensionen från jobbet med ett privat pensionssparande

Det finns flera olika sätt att pensionsspara privat på. Att du sparar och att du gör det regelbundet är det viktigaste. Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt sparande som dras varje månad när din lön betalas ut.

Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar. Ibland sker det livsförändringar, till exempel studier eller föräldraledighet, som gör att du måste prioritera om. Då är det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet.

Spara 5 procent av din lön

Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön.

Fördelen med att starta tidigt är att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman. Spara mer under perioder när du har möjlighet och tvärtom. Läs mer om hur du börjar pensionsspara här.

Välj en risknivå som passar dig

Eftersom du har långt kvar till pensionen kan du med fördel välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning.

Men det är ingen garanti att alla fonder med hög risk lönar sig på lång sikt. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.

Boka ett rådgivningsmöte med oss, så går vi igenom din pension tillsammans.

Gör en pensionsprognos

Att spara fem procent av din månadslön är en allmän rekommendation. Men genom att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster får du en aktuell en bild av din framtida pension. Då ser du hur mycket du behöver spara privat, för att få det liv just du vill ha som pensionär.

Se över din tjänstepension

Ta reda på om du har en tjänstepension via jobbet och vilka val du kan göra för att få en ännu bättre pension. På minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara