Ung kvinne i leilighet i Paris

Så maxar du din pension om du är född på 80-talet

Din pension kanske känns långt bort just nu, men ju tidigare du tar tag i ditt sparande desto större möjlighet har du att påverka livet som pensionär. Här har vi listat våra bästa tips för dig som är född på 80-talet.

Klarar du dig på hälften av lönen som pensionär?

I takt med att medelåldern stiger ändras förutsättningarna för det svenska pensionssystemet och därmed också för dig som individ. De personer som idag går i pension vid 65 års ålder kan räkna med att få ut cirka 60 till 70 procent av sin slutlön i allmän pension från staten. 

En rapport från minpension.seÖppnas i nytt fönster visar att motsvarande siffra för dig som 80-talist är cirka 54 procent och det beror helt enkelt på att de pengar du tjänat in till pension ska räcka i fler år som pensionär. För att du ska få den pension du vill behöver du därför ta ett större eget ansvar för ditt eget sparande än tidigare generationer. 

Gör en pensionsprognos

För att du ska ha möjlighet att göra medvetna val är det viktigt att ha koll på din egen situation. Börja därför med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då får du en aktuell bild av din pension och vad du kan förvänta dig, givet dina förutsättningar. Det ger dig också möjlighet att agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

Spara 5 procent av din lön 

Det enklaste sättet att själv påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Som 80-talist har du fortfarande lång tid kvar till pensionen men varenda extra sparad krona kommer göra skillnad. Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön.

Drygt varannan svensk (60 %) i åldern 30 till 49 år pensionssparar regelbundet. I genomsnitt lägger de undan drygt 1 700 kronor i månaden till sin pension*.  

Att börja pensionsspara 1 000 kronor i månaden som 30-åring innebär drygt 1,1 miljon extra i pension vid 65 års ålder. Motsvarande summa för en 40-åring är cirka 590 000 kronor**. Med vår sparkalkylator kan du själv räkna ut hur mycket ditt pensionssparande kan växa över tid.

Våga ta risk 

Eftersom du har långt kvar till pensionen kan du med fördel välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Men det är ingen garanti att alla fonder med hög risk lönar sig på lång sikt. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning.

Känner du dig osäker på vad som passar dig bäst? Boka ett rådgivningsmöte med oss, så går vi igenom din pension tillsammans.

Spara regelbundet 

Det finns flera olika sätt att pensionsspara privat på. Att du sparar och att du gör det regelbundet är det viktigaste. Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt pensionssparande som dras i samband med din lön varje månad. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar.

Ibland sker det livsförändringar som gör att du måste prioritera om. Du kanske blir förälder eller bestämmer dig för att arbeta deltid under några år? Det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet. En av fördelarna med att börja pensionsspara tidigt att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman.

Se över din tjänstepension

Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån. Sätt dig därför in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att din pension ska bli ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. I pensionsprognosen du gör på minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Är du anställd och saknar tjänstepension är det extra viktigt att du kompletterar med ett privat sparande.

Undersök om löneväxling är aktuellt för dig 

Beroende på när på 80-talet du är född kanske du inte kommit upp i de riktigt höga lönenivåerna ännu men för dig som tjänar över 45 000 kronor i månaden är löneväxling ett smart sätt att pensionsspara. Kolla upp vad som är möjligt på din arbetsplats. 

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i InternetbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.


Nordeas pensionsundersökning 2021Öppnas i nytt fönster, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Nordea. 

** Exemplet är räknat på en avkastning på 5 procent. Vi har inte tagit hänsyn till eventuella kostnader för sparandet, skatter eller inflation.

80-talist? Så maxar du din pension | Nordea Sverige

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår privatekonom Ingela Gabrielsson ger sina bästa tips för att du som är född på 80-talet ska kunna maxa din pension.

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara