Så maxar du din pension om du är född på 70-talet

Det finns fortfarande gott om tid kvar att pensionsspara, men det är hög tid att komma igång. Här har vi listat våra bästa tips för dig som är född på 70-talet.

Gör en pensionsprognos

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då får du en aktuell bild av din pension och en möjlighet att agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

Sätt undan 5 procent av din lön

Det enklaste sättet att själv påverka din pension är att starta ett privat pensionssparande. Du har fortfarande lång tid kvar till pensionen men varenda extra sparad krona kommer göra skillnad när du tar ut din pension. Har du utrymme rekommenderar vi att du sparar åtminstone fem procent av din månadslön. 

Drygt varannan svensk (60 %) i åldern 30 till 49 år pensionssparar regelbundet. I genomsnitt lägger de undan drygt 1 700 kronor i månaden till sin pension. Bland 50 till 64-åringar ökar siffran ytterligare. Drygt två tredjedelar (67 %) pensionssparar i genomsnitt drygt 2 000 kronor i månaden*

Välj en risknivå som passar dig

Du ska troligtvis inte ta ut ditt pensionssparande på många år och kan med fördel välja fonder som har högre risk, alltså med en större del aktier. På lång sikt ger fonder med hög risk i genomsnitt bättre avkastning. Men det är ingen garanti att alla fonder med hög risk lönar sig på lång sikt. En fonds historiska avkastning är inte heller någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling. Det är därför inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in. 

Känner du dig osäker på vad som passar dig bäst? Boka ett rådgivningsmöte med oss, så går vi igenom din pension tillsammans.

Spara regelbundet

Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt sparande som dras i samband med din lön varje månad. Genom att månadsspara sprider du också riskerna eftersom du köper i både upp- och nedgångar. 

Ibland sker det livsförändringar som gör att du måste prioritera om. Du kanske är föräldraledig eller väljer att jobba deltid under en period? Då är det helt okej att växla ner på sparandet ett tag – se bara till att ta upp det igen när du har möjlighet. En av fördelarna med att börja pensionsspara tidigt att du kan ändra ditt privata sparande efter din livssituation, utan att det får så stora effekter på slutsumman.

Se över din tjänstepension 

Tjänstepensionen utgör cirka 20 till 50 procent av din totala pension och kan därför räknas som din viktigaste löneförmån. Sätt dig därför in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att din pension ska bli ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. På minPension.seÖppnas i nytt fönster kan du se de inbetalningar som är gjorda av både nuvarande och tidigare arbetsgivare.

Är du anställd och saknar tjänstepension är det extra viktigt att du kompletterar med ett privat sparande.

Har du möjlighet att löneväxla?

Tjänar du över 45 000 kronor i månaden kan du ha möjlighet att löneväxla till pension. Undersök vad som gäller på din arbetsplats. 

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du utrymme att öka ditt sparbelopp gör du det enkelt genom att logga in i InternetbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.


* Nordeas pensionsundersökning 2021Öppnas i nytt fönster, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Nordea. 

70-talist? Så maxar du din pension

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår privatekonom Ingela Gabrielsson går igenom hur du bäst kan planera för din pension om du är född på 70-talet.

Öka ditt pensionssparande

Du som redan pensionssparar kan enkelt öka ditt sparande i Internetbanken under fliken Spara och placera.

Logga in och öka ditt pensionssparande Öppnas i nytt fönster