Så maxar du din pension om du är född på 60-talet

För dig som är född på 60-talet börjar pensionsåldern närma sig. Har du inte börjat spara till pensionen ännu är det inte för sent, men det är hög tid att göra det nu. Här har vi samlat våra bästa tips för dig som 60-talist.

Gör en prognos på minPension.se

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då ser du hur mycket du förväntas få i pension och du kan agera om det inte ser ut att bli som du vill. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra din pension.

Spara 10 procent av din lön

De allra flesta av oss behöver komplettera den allmänna pensionen man får från staten och tjänstepensionen från jobbet med ett privat pensionssparande.  Tänk på att du kanske inte får mer än drygt hälften av din lön i pension om du inte också sparar själv. Har du möjlighet rekommenderar vi att du sätter av minst tio procent av din månadslön.

Drygt två tredjedelar (67 %) av alla svenskar i åldern 50 till 64 år pensionssparar regelbundet. I genomsnitt lägger de undan drygt 2 000 kronor i månaden till sin pension*. 

Det allra viktigaste är att du sparar regelbundet. Se till att sparandet verkligen blir av genom att starta ett automatiskt månadssparande som dras samtidigt som din lön betalas ut.

Välj en risknivå som passar dig  

Om du just fyllt 50 har du ungefär 15 år kvar till pensionen, och därmed möjlighet att spara på lite längre sikt. För dig rekommenderar vi en sparform som kan ge avkastning och en ränta på ränta-effekt. Välj hellre ett sparande i fonder framför att sätta in pengarna på ett sparkonto**. 

För dig som närmar dig pensionen kan det dock vara klokt att se över risknivån, alltså fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder, i ditt sparande. Vår kapitalförsäkring Stabil Pension är ett bekvämt alternativ för dig som vill få hjälp med ditt pensionssparande. Vi sköter placeringarna åt dig och anpassar risknivån efter hur lång tid du har kvar till pensionen. 

Känner du dig osäker på vad som passar dig bäst? Boka ett rådgivningsmöte med oss, så går vi igenom din pension tillsammans.

Se över din tjänstepension

Sätt dig in i din tjänstepension och vilka aktiva val du kan göra i den för att få en ännu bättre pension. För dig som är intresserad av att följa dina investeringar är det exempelvis möjligt att själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil. 

Är du anställd och saknar tjänstepension är det extra viktigt att du kompletterar med ett privat sparande.

Undersök om du kan löneväxla

Ett långt arbetsliv kan leda till en högre lön. Om du tjänar över 45 000 kronor per månad kan du också ha möjlighet att löneväxla till pension. Undersök vad som gäller på din arbetsplats.

Se över ditt pensionssparande löpande

Glöm inte att se över ditt pensionssparande löpande, minst en gång om året eller så ofta som din livssituation förändras. Ett tips är att göra det i samband med utskicket av det orange kuvertet. 

Har du barn som flyttat ut kanske du har möjlighet att öka ditt sparbelopp? Du gör det enkelt genom att logga in i InternetbankenÖppnas i nytt fönster och gå in under fliken Spara och placera.


Nordeas pensionsundersökning 2021Öppnas i nytt fönster, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Nordea

** Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling. Det är därför inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.

60-talist? Så maxar du din pension | Nordea Sverige

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Vår privatekonom Ingela Gabrielsson går igenom vad man ska tänka på om man är född på 60-talet och ska planera för pensionen.

Öka ditt pensionssparande

Du som redan pensionssparar kan enkelt öka ditt sparande i Internetbanken under fliken Spara och placera.

Logga in och öka ditt pensionssparande Öppnas i nytt fönster