Chatta med oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Så maxar du din pension om du är född på 60-talet

För dig som är född på 60-talet börjar pensionsåldern närma sig. Har du inte börjat spara till pensionen ännu är det inte för sent, men det är hög tid att göra det nu. Här har vi samlat våra bästa tips för dig som 60-talist.

Gör en prognos på minPension.se

Börja med att göra en prognos på minPension.seÖppnas i nytt fönster. Då ser du hur mycket du förväntas få i pension och du kan agera om det inte ser ut att bli som du vill.

Tänk på att du kanske inte får mer än drygt hälften av din lön i pension om du inte också sparar själv. Har du redan ett pensionssparande är det smart att se över dina val löpande. Det finns alltid saker du kan göra för att förbättra pensionen.

Spara 10 procent av din lön

De allra flesta av oss behöver komplettera den allmänna pensionen man får från staten och tjänstepensionen från jobbet med ett privat pensionssparande. Har du möjlighet rekommenderar vi att du sätter av minst tio procent av din månadslön.

Ett tips är att starta ett automatiskt månadssparande som dras samtidigt som din lön betalas ut. Har du barn som flyttat ut kan du säkert spara ännu lite mer.

Se till att spara regelbundet 

Det allra viktigaste är att du sparar regelbundet hela tiden. Om du just fyllt 50 har du ungefär 15 år kvar till pensionen, och därmed möjlighet att spara på lite längre sikt.

För dig rekommenderar vi en sparform som kan ge avkastning och en ränta på ränta-effekt. Välj alltså hellre ett sparande i fonder framför att sätta in pengarna på ett sparkonto.

Det finns också sparlösningar som är anpassade just för pension där risken anpassas efter din ålder. Det passar särskilt dig som börjar närma dig pensionen, då du inte behöver tänka på att justera risken i ditt sparande själv.

En bra sådan lösning för privat pensionssparande är en kapitalförsäkring vi kallar Stabil Pension.

Se över din tjänstepension

Ta också reda på om du har en tjänstepension via jobbet – och vilka aktiva val du kan göra i den – för att få en ännu bättre framtida pension.

Du kan själv välja fonder med olika inriktning och riskprofil, vilket också kan vara spännande om du är intresserad av att följa dina investeringar. Har du inte en tjänstepension är det extra viktigt att du kompletterar med ett privat sparande. 

Undersök om du kan löneväxla

Ett långt arbetsliv kan leda till en högre lön. Om du tjänar över 45 000 kronor per månad kan du också ha möjlighet att löneväxla till pension. Undersök vad som gäller på din arbetsplats.

Hoppsan! Du måste godkänna cookies för marknadsföring om du vill visa den här typen av innehåll från Nordea

Starta ett pensionssparande

Börja pensionsspara på egen hand, så att du får det liv du önskar när du blir äldre.

Börja pensionsspara