Om bolån

Att köpa en bostad är den största investering vi gör. Ett regelbundet långsiktigt sparande bygger på sikt upp ett startkapital som du kan använda när du ska köpa bostad. Det är en bra start till kontantinsatsen, som vanligen är cirka 15 procent av köpesumman, men med dagens priser på bostäder är det oftast nödvändigt att komplettera sparkapitalet med ett bolån.

När du lånar till en bostad har banken bostaden som säkerhet för lånet. Lån med bostaden som säkerhet kan som mest uppgå till 85 procent av bostadens värde.

Banken gör alltid en bedömning av din återbetalningsförmåga innan du får lånet, för att säkerställa att din ekonomi klarar av ett bolån. Det är alltid bra att du själv också gör en bokalkyl för att ta reda på vad du har råd med eller se vad ditt drömboende kostar.

Räntan är priset på lånet Att betala tillbaka Räntan är priset på lånet

Räntan är priset på lånet

Priset på lånet kallas ränta. Nivån på bolåneräntan förändras beroende på hur bankens kostnad för upplåningen förändras. Hos oss kan du dela upp lånet i flera delar och kombinera olika räntealternativ; rörlig ränta, bunden ränta och Bolån med Räntetak. 

Du kan välja att binda räntan i 1-5 eller 8 år. När den valda räntebindningstiden går ut (kallas även villkorsändring) kan du välja att byta räntebindningstid eller att fortsätta med samma, fast med den räntesats som är aktuell då.  

Den bolåneränta du erbjuds baseras på hur stort ditt bolån är i relation till värdet på din bostad, som du har som säkerhet för lånet, samt det totala bank- och försäkringstjänster du har hos oss. Här kan du se våra aktuella räntor.

Att betala tillbaka

Att betala tillbaka

Lån betalas tillbaka genom regelbundna återbetalningar, så kallade amorteringar, varje månad eller kvartal.  Vår rekommendation är att du alltid väljer att amortera på ditt bolån. Om du till exempel lånar 1.000.000 kronor med en ränta på 3 procent, har du på 50 år betalt en total räntekostnad på 720.901 kronor. Hade du däremot betalat tillbaka lånet på 30 år blir den totala räntekostnaden istället 451.214 kronor.

Hur dina bolån fördelas beror på din familjesituation och hushållets ekonomi. Tänk på att det belopp som amorteras på sikt minskar både månadskostnaden och den totala skulden. En lägre skuld ger större trygghet vid förändringar i familjeförhållanden, förändringar av räntan eller priserna på bostadsmarknaden.

Hjälp oss att förbättra innehållet på sidan genom att svara på frågan nedan

Är informationen på den här sidan värdefull för dig?

 
 

Tips om boende

Couple walking in the city 

Köpa bostad

Att köpa bostad är ofta en av livets största affärer. Här får tips om vad som är bra att tänka på.

Children swinging in the garden 

Om bolån

Se över dina bostadslån. Kanske är det läge att binda räntan eller räntesäkra?