Tillträdet – så här går det till

Blue children's bike in a living room - Step 6 - FULLTillträdesdagen – då du kan flytta in

Innan du skriver på kontraktet för din nya bostad kommer du och den som säljer bostaden överens om när du kan flytta in. Den dagen som du får flytta in kallas tillträdesdagen. Det är från tillträdesdagen som dina försäkringar ska gälla och det är också den dagen ditt bolån behöver betalas ut.

Bolånet betalas ut på tillträdesdagen

Banken betalar ut bolånet till dig och sedan ska pengarna föras över till säljaren. Ibland ska de användas till att betala av bolån som säljaren haft. Det är oftast mäklaren som har kontakt med både din bank och säljarens bank och ser till att tillträdesdatumet fungerar för alla inblandade och att alla hinner förbereda allt i tid.  

På tillträdesdagen träffas säljaren, köparen och mäklaren på mäklarens eller bankens kontor. Både du och säljaren ska skriva på en likvidavräkning, där det står hur köpeskillingen ska betalas. När allt är klart får du nycklarna till ditt nya boende och kan flytta in. Tillträdet brukar ta ungefär en timme.  

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till: