Steg 4: Bolånet

Handpenning 

A couple browsing the internet - Step 4 - FULLNär du skrivit kontraktet behöver du betala in en handpenning ganska snart. Den är oftast 10 procent av priset för boendet. Skulle du ändra dig efter att du skrivit på kontraktet kan du bli av med handpenningen och du kan även behöva betala mer än så.

Läs mer om handpenning.

Kreditbedömning

När du ansöker om bolån hos oss gör vi alltid en kreditbedömning. Då tittar vi på din inkomst, och räknar ut om du har råd med det nya lånet eller inte. Är ni flera som söker lån tillsammans tittar vi på allas ekonomi.

Läs mer om kreditbedömning.

Ditt bolån läggs upp 

Det finns flera olika räntealternativ att välja mellan: rörlig, bunden och Räntetak och vad som passar dig beror på din ekonomi, dina planer och hur du är som person. Ditt bolån kan delas upp i flera delar så att du kan kombinera olika alternativ.

Läs mer om bolånet.

Så fungerar räntan 

Räntan är priset på lånet. Hur hög räntan är hänger ihop med ränteläget i landet, det vill säga hur dyrt det är att låna pengar i Sverige. Det finns också möjlighet att få en rabatt på ditt bolån. Om du kan få rabatt eller inte beror på hur mycket andra affärer du har med oss.

Läs mer om räntan.

Att betala tillbaka ditt bolån

Din månadskostnad för lånet består dels av kostnaden för räntan och dels av en avbetalning på själva lånet, en så kallad amortering. Du måste amortera på ditt lån om lånet är större än halva värdet på ditt boende, oavsett vilken bank du lånar hos. 

Läs mer om att betala tillbaka bolånet.

Gå vidare till: