Att betala tillbaka ditt bolån

A couple browsing the internet - Step 4 - FULLAtt ha lån kostar pengar eftersom du betalar ränta på lånet. Eftersom räntan också ändras kan priset variera mycket över tiden. Ju mer lån du har desto mer påverkas du om räntan ändras.

Att betala tillbaka bolånet kallas för att amortera. När du betalar av delar av ditt lån minskar du din kostnad per månad och med mindre lån påverkas du mindre om räntan stiger. Mindre lån ger dig också mer pengar om du säljer ditt boende i framtiden och på sätt är det ett sätt att spara.

Regler för bolån tecknade efter 1 juni 2016

Alla bolån ska vi något tillfälle betalas tillbaka och för bolån tagna efter den 1 juni 2016 finns dessutom följande regler:

  • Ett bolån som är högre än 70 procent av bostadens värde ska amorteras (betalas tillbaka) med minst 2 procent per år. 
  • Bolån som är mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent per år.
  • För bolån under 50 procent av bostadens värde finns inget krav på att du ska amortera, utan då kan du välja att bara betala räntan, men då minskar du inte heller ditt lån alls.

Vi rekommenderar att du fortsätter amortera även om du inte måste.

Passa på att betala tillbaka mer när räntan är låg

När räntan är låg kan du passa på att betala av mer på ditt lån om du har rörlig ränta. Ett bra tips är spara ett belopp som motsvarar den ränta du betalar på ditt bolån varje månad och använda det som en buffert eller att göra en extra inbetalning på ditt bolån en till två gånger om året. Då minskar du på lånet fortare och är dessutom van att sätta undan ett större belopp och får inga problem att klara av att betala om räntan skulle stiga till den dubbla nivån.

Om du inte betalar dina lån

Ett bolån är ett lån med säkerhet. Det betyder att ditt boende är pantsatt som säkerhet för dina lån. Om du inte betalar dina lån som du ska kommer du först få påminnelser. Om du inte betalar trots detta kommer kronofogden kontaktas. Om du fortfarande inte betalar dina lån kan banken du lånat av sälja säkerheten, det vill säga ditt boende, för att få tillbaka pengarna du är skyldig.

Kontakta oss om du får ekonomiska problem

Att banken tvingas sälja människors bostäder är tråkigt och jobbigt för alla inblandade och det är en sista utväg som vi alla helst vill slippa. Ibland händer det saker i livet och exempelvis sjukdom eller arbetslöshet kan ställa till det i ekonomin.

Om du vet att du inte kommer att kunna betala dina lån är det bäst om du kontaktar oss på en gång. Kanske kan vi tillsammans göra en plan så att du kan få ordning på ekonomin igen och slippa hamna hos kronofogden. Det kan vara så att du tillfälligt kan få betala mindre eller bara betala räntan tills det ordnat sig. 

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till: