Om du behöver renovera

A Couple who gaze upon a house - Step5 - FULLDu kanske behöver eller vill renovera ditt nya boende. Mindre renoveringar behöver inte kosta så mycket och en del kanske du till och med kan göra själv eller med hjälp av familj och vänner. Större renoveringar som exempelvis kök eller badrum kräver oftast professionell hjälp och kan bli dyra. 

Tänk på att du måste få godkänt av bostadsrättsföreningen innan du gör större renoveringar om du bor i en bostadsrätt. 

Ta alltid in offert från flera hantverkare

Om du ska ta hjälp med renoveringen från hantverkare ska du alltid be om en offert där jobbet som ska göras är specificerat och priset uträknat. Ta in offerter från flera firmor så att du kan jämföra priser och villkor. 

Du kan ha rätt till ROT-avdrag

När du ska göra renoveringar i ditt boende och tar hjälp av professionella hantverkare kan du ha rätt att göra skatteavdrag för arbetskostnaden. Kontrollera med hantverkaren om ROT-avdrag får göras, läs på skatteverkets hemsida om vad som gäller och kontrollera att du har rätt till detta. Det är viktigt att hantverkaren får alla uppgifter som behövs av dig innan arbetet påbörjas. Om du står som ägare på bostaden är det viktigt att det är du betalar hantverkaren för att avdraget ska godkännas. 

Materialet påverkar kostnaden

Vilket material du väljer kan göra stor skillnad på priset. Exklusivt designkakel blir mycket dyrare än standardkakel. Se över olika alternativ och välj material som du har råd med. 

Att låna till renoveringen

Om ditt boende ska renoveras och summan av dina bolån är mindre är 85 procent av bostadens värde så kan du ansöka om att låna pengar till renoveringen med ett bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde under förutsättning att din ekonomi klarar det.

Lån utan säkerhet

Om det inte finns utrymme för mer bolån kan du ansöka om ett lån utan säkerhet, ett så kallat blancolån, till din renovering. Men kom ihåg att blancolån både kostar mer och ska betalas tillbaka snabbare än bolånen. 

Ibland är en bostad i stort renoveringsbehov och skillnaden kan bli så stor efter renoveringen att värdet på bostaden ökar. Då kan det vara så att det finns utrymme för mer bolån när renoveringen är klar.

Med de nya reglerna som gäller från den 1 juni 2016 får bankerna bara ändra värdet var femte år eller vid en ”avsevärd värdeändring”. Det skulle kunna vara om du gör en omfattande ombyggnad eller renovering, men det räcker inte med nytt kök eller badrum. Om du köper nytt boende som behöver renoveras behöver du därför se till att du har pengar till renoveringen eller har råd att ta ett blancolån till detta. 

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till: