Spara till att köpa bostad

A couple on a stairway - Step 1 - FULLNär du ska köpa bostad kan du ansöka om bolån på upp till 85 procent av bostadens värde. De resterande 15 procenten är det som kallas kontantinsats och den behöver du spara ihop till själv.

Om du vill köpa en lägenhet för 2.000.000 kronor behöver du spara ihop 300.000 kronor själv. Det är mycket pengar och tar tid att spara ihop. 

Räkneexempel: Sparar du 4.411 kronor i månaden under 5 år med en förväntad avkastning på 5 % så har du sparat ihop 300.000 kronor.

Med vår sparkalkylator (slutbelopp) kan du få hjälp att se hur lång tid det skulle ta att spara ihop till din kontantinsats.

Här är några tips som kan hjälpa på vägen:

Lägg upp ett automatiskt sparande

Det kan vara lättare att spara pengar med automatiskt sparande. Pengarna flyttas till ditt sparande eller sparkonto och du kanske inte ens tänker på att du har dem. Räkna ut en summa du kan spara och lägg upp en stående överföring till ditt sparkonto. Eller spara lite varje gång du handlar med ditt bankkort med tjänsten Xtraspar .

Hitta ett billigare boende tills vidare

Titta på andra alternativ för boende. Du kanske kan köpa mindre eller i ett område där priserna är lägre. När du sedan är inne på bostadmarknaden kan du spara vidare och köpa ett dyrare boende senare. I bästa fall ökar din bostad i värde och du kan göra en vinst när du säljer. 

Hyr boende och dela med en kompis

Se om du kan hyra en billig bostad och kanske dela med en kompis eller hyra ut ett rum. På så sätt får du ned din månadskostnad och kan spara mer. 

Bo kvar hemma hos föräldrarna ett tag

Har du möjlighet att bo hemma hos dina föräldrar ett tag och spara pengar? Kanske kan du få en låg hyra och spara mer pengar varje månad.

Gör en budget och följ den

Att göra en budget kan ofta göra det lättare spara. Lista hur mycket pengar du får in och hur mycket du gör av med per månad. Lägg med ditt sparande i budgeten och sätt en gräns för nöjen. 

Öka din inkomst

Att spara extrapengar är oftast lättare. Det är ju pengar du inte är van att ha. Se om du kan hitta sätt att få extra inkomster. Kanske via ett extrajobb eller genom att sälja saker du inte behöver på till exempel Blocket eller loppmarknad. Spara hela extrainkomsten.

Se över dina utgifter

Har du återkommande utgifter varje månad som du kan minska? Se över olika prenumerationer och medlemskap samt dina försäkringar, abonnemang och dylikt. Säg upp det du inte behöver och se om det går att få bättre priser för det du behöver. Spara skillnaden.

Minska dina vardagskostnader

Att minska dina småkostnader i vardagen kan göra större skillnad än du tror. Se till att veckohandla, göra matlåda istället för att köpa lunch ute och bjuda på middag hemma istället för att gå på restaurang. Se om du kan cykla istället för att åka buss, träna utomhus istället för att köpa gymkort och ordna klädbytardagar med vänner istället för att köpa nya kläder när du tröttnat på de gamla. 

Dela på större kostnader 

Har du behov av saker som kostar mycket, som till exempel bil? Se om du kan dela med familj eller vänner eller om det finns andra alternativ som att hyra bil när du behöver det. 

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till: