Hyra eller köpa bostaden?

A couple on a stairway - Step 1 - FULLEn av de första sakerna du behöver fundera över när du vill flytta är om du vill hyra din bostad eller om du vill köpa och äga ditt boende. Det finns för- och nackdelar med båda två och vad som passar dig kan ändras under livets gång.

Vilka för- och nackdelar ser du med de båda alternativen? Skriv en egen lista och fundera över vad som passar dig bäst.

Att hyra din bostad

När du hyr ditt boende är det hyresvärden som ska se till att bostaden underhålls och att utrustning som exempelvis spis och kylskåp fungerar som de ska. Du slipper alltså själv betala underhåll och nya maskiner. Det gäller också för gemensamma ytor som eventuell trädgård och trapphus samt för skötsel och renovering av själva byggnaden. Det betyder att din ekonomiska risk är ganska låg när du hyr ditt boende.

Några av nackdelarna med att hyra är att du inte får renovera eller ändra utan hyresvärdens godkännande. Du kan inte heller begära att hyresvärden ska betala en ny tapet bara för att du vill byta färg. En annan nackdel är att många orter har brist på hyresrätter vilket gör att du kan få vänta länge på ett kontrakt och att hyrorna kan vara ganska höga.

Att äga din bostad 

När du köper ditt boende har du ett större ansvar. Om du köper ett hus har du själv ansvar för både din trädgård och själva byggnaden. Om du köper en bostadsrätt har du en del av ansvaret för byggnaden och gemensamma ytor genom att du är medlem i bostadsrättsföreningen. Oavsett hur du bor är det du själv som betalar utrustning och renoveringar inne i huset eller lägenheten. Fördelarna med att äga ditt boende är att du har mer att säga till om och större frihet att ändra som du vill. 

Månadskostnaden för boendet beror på hur mycket lån du har, hur hög räntan är och vilka andra kostnader du har för boendet. Om du bor i bostadsrätt betalar du också en avgift till föreningen varje månad. 

När du betalar av på ditt bolån minskar ditt lån över tiden. På så vis är en del av månadskostnaden en typ av sparande. Om bostadsrättsföreningen också betalar av sina lån kan det finnas möjligheter att avgiften kan sänkas i framtiden, eller i alla fall inte höjas. 

Många hoppas på att kunna sälja sitt boende i framtiden till ett högre pris än vad de köpte för och på så sätt göra en vinst. Det kan vara en bra affär, men kom ihåg att det inte är säkert att bostadspriserna kommer att öka. 

Redo att köpa bostad eller har du fler frågor?

Gör bokalkyl eller ansök om lånelöfte

Börja med att reda på hur mycket du kan köpa för och ansök sedan om lånelöfte:

Prata med oss

Att köpa bostad är en stor affär och det finns en hel del att tänka på. Prata med oss så hjälper vi dig med ditt bostadsköp.

Gå vidare till:

Hjälp oss att förbättra innehållet på den här sidan

Är informationen på den här sidan värdefull för dig?