Chatta med oss Öppnas i nytt fönster

Kom igång med ett barnsparande i Internetbanken

Så här gör du

Börja med att logga in i Internetbanken.

  1. Öppna en Kapitalförsäkring eller ett Investeringssparkonto 
  2. Starta ett månadssparande till Kapitalförsäkring eller Investeringssparkonto 
  3. Välj fonder 

Steg 1 Öppna en Kapitalförsäkring eller ett Investeringssparkonto 

Kapitalförsäkring Framtidskapital är en kapitalförsäkring som passar för dig som vill spara långsiktigt till barn. Du väljer själv hur dina pengar ska placeras och har tillgång till Nordeas stora utbud av fonder, aktier och andra värdepapper. Du kan göra omplaceringar så ofta du vill och behöver inte betala skatt på vinster eller utbetalningar. 

Investeringssparkonto är ett sparande där du kan placera i både fonder, aktier och olika börshandlade värdepapper. Du behöver inte tänka på att deklarera vid vinst och förlust eftersom kontot schablonbeskattas.

Skillnaden mellan Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring Framtidskapital är att du i Kapitalförsäkring Framtidskapital har möjlighet att spara i ditt eget namn och sätter då barnet som förmånstagare.

Steg 2 Starta ett månadssparande

Det enklaste sättet att komma igång med ett sparande är att börja månadsspara. Då kan det räcka med en mindre summa varje månad för att skapa möjlighet till ett större sparkapital. Ett automatiskt månadssparande gör att du inte behöver komma ihåg att aktivt spara varje månad – det händer ändå. Ett tips är välja att överföringen sker någon dag efter att du har fått din lön.

Steg 3 Välj fonder

Tänk på att ett barnsparande ofta är ett långsiktigt sparande. Du som sparar på lång sikt bör ha en del aktiebaserade sparformer i ditt sparande. Aktier har historiskt sett gett en bättre avkastning än räntebärande placeringar på lång sikt. Man ska dock komma ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.