Fråga oss Öppnas i nytt fönster Kundservice

Dags för en ny bil?

Behöver du en bil till företaget?

När du letar efter en bil till företaget kan många olika frågor dyka upp. Är det bäst om bolaget står som ägare till bilen? Eller ska föraren av bilen vara registrerad som ägare? Hur ska bilen försäkras? Ska jag leasa eller köpa bilen? Hur kan jag förvissa mig om att jag köper rätt bil utan att betala för mycket? Här reder vi ut vad du bör tänka på när du behöver en bil till företaget.

Vad kan du tänka på?

✓ Fundera på begagnad bil istället för ny 

Värdeminskningen för de flesta bilar är stor under de första två åren. I de flesta fall är det ur ekonomisk synvinkel därför smartare att välja en begagnad bil. Men det du sparar på en begagnad bil ska förstås jämföras med risken för tekniska problem som kan uppstå när du köper bilen begagnad. I många fall kan det vara klokt att lägga lite pengar på att konsultera en mekaniker innan du köper en begagnad bil.

✓ Ta alternativen under noga övervägande

Många försäljare av företagsbilar lämnar ett utgångspris, men sedan tillkommer kostnader för fler funktioner och extrautrustning. Detta gäller särskilt om du köper en ny bil. Se till att du har full överblick över de olika alternativen  och eventuella extrakostnader från olika leverantörer.

✓ Kontakta ditt nätverk

Som företagsägare kanske du känner andra företagsägare som ofta köper eller säljer bilar, särskilt om du är aktiv i en bransch där bilar är viktiga i den dagliga verksamheten. Detta kan vara särskilt viktigt om du är osäker på vilket fabrikat eller vilken modell du ska skaffa för ett visst ändamål. Andra i branschen eller i samma situation som dig kanske redan har fattat bra eller mindre bra beslut om bilmodell och märke, och kan dela med sig av goda råd.

✓ Skattefördelar

I de skandinaviska länderna är vissa bilmodeller ibland skattemässigt subventionerade, till exempel elbilar. Ett tips är därför att kontrollera skatteförmånerna för olika bilmodeller. 

✓ Se på dina tillgängliga säkerheter som ett sparkonto

När du väl har bestämt dig för en bil blir nästa steg att fundera på finansieringen. Har du tillräckligt med kapital för att täcka hela investeringen? Om inte – gör en sammanställning över vilka säkerheter du kan ställa för ett lån. Kan du använda produktionsanläggningen eller kontorslokalerna som säkerhet? Eller din egen bil eller egna bostad? Summan du kommer fram till är viktig eftersom den visar hur stort utrymme du kommer att ha för andra investeringar i framtiden. Om du inte har tillräckligt med tillgångar som säkerhet är det antagligen bättre om du försöker diskutera ett leasingalternativ med din bank. Om värdet på dina tillgångar är högt nog för att inte bli ett hinder för framtida investeringar efter det att du köpt bilen, kanske ett lån eller diskonterat kassaflöde är det bästa för dig. 

Vad kan vi på Nordea hjälpa dig med?

Leasing

Leasing

Vi på Nordea erbjuder leasingalternativ med fördelen att det inte krävs någon ytterligare säkerhet utöver bilen du vill finansiera. Våra leasingalternativ ger även företag möjlighet till skatteavdrag. Läs mer om leasingalternativet på länken här nedanför. Våra rådgivare diskuterar gärna en eventuell leasinglösning med dig. Läs mer om leasing. 

Företagslån
Skräddarsydd lösning

Leasing

Hyr utrustning till företaget. Du behöver varken utnyttja företagets kassamedel eller belasta checkkrediten.

Läs mer om leasing

Företagslån

Ett företagslån är en flexibel och förutsägbar lösning men ställer krav på någon typ av säkerhet. Välj mellan fast och rörlig ränta.

Läs mer om företagslån

Avbetalning

Finansiering av fordon och maskiner till produktionsutrustning. Investeringsobjektet ägs av företaget och fungerar som säkerhet för krediten.

Läs mer om avbetalning