Kolla landningen innan du tar språnget

Läs om hur viktigt det är att göra din research innan du tar det stora språnget. Den här intervjun med Sonni Christine Jakobsen, VD på mInvoice och Erik Åkerfeldt, VD på Znipe.tv är full av goda råd på ämnet analys av marknad och kunder.

En del säger att det bästa sättet att starta ett företag är att bara sätta igång. Men, är det verkligen så smart? Vi träffade grundarna av mInvoice i Oslo och Znipe.tv i Stockholm för att få deras bästa råd om research. Deras sätt att närma sig ämnet är helt olika.

Så gjorde mInvoice sin marknadsanalys

Sonni Christine Jakobsen är medgrundare av och VD för mInvoice, ett nystartat teknikföretag. ”mInvoice vill revolutionera marknaden genom att lansera en digital tjänsteplattform som kunden kan samla och betala alla sina fakturor i, oavsett tjänsteleverantör.” Affärsidén utvecklades under ett årslångt Masterprojekt som Sonni och hennes två medgrundare gjorde tillsammans. Under arbetet blev de så övertygade om idéns potential att de beslöt att starta ett företag tillsammans. I juni 2016 grundades företaget mInvoice.

"Vi ville ge människor en plattform som ger dem maximal översikt och som förbättrar kommunikationen mellan kunder och företag.”

När hon får frågan hur de kom på idén och om de gjorde någon marknadsanalys ger Sonni ett svar som kanske är överraskande för många: 

“Jag har en bakgrund inom bank och finans, där jag arbetade i ungefär 10 år. Under den tiden blev jag medveten om behovet för en tjänst som mInvoice. Många kunder har problem att få överblick över alla fakturor de får, eftersom de tar emot dem genom olika kanaler och i olika format. Vi ville ge människor en plattform som ger dem maximal översikt och som förbättrar kommunikationen mellan kunder och företag.”

Med andra ord spenderade Sonni och hennes partners inte särskilt mycket tid med att scanna marknaden efter liknande idéer. Istället använde de sin egen erfarenhet från bank- och finansmarknaden och sin egen kännedom om utmaningarna inom fakturering, och lät det bli basen för sin idé och affärsplan.

Man skulle kunna hävda att de kunde ha tjänat på att titta igenom en massa webbsidor, eller helt enkelt gjort några sökningar på nätet. Men om din affärsidé i grunden är resultatet av dina professionella erfarenheter så är de i sig ett viktigt researchverktyg.

Därför är kundresan ett bra redskap

Sonni och hennes partner lade ner mycket arbete på att skapa kundresor. Om du inte har hört talas om begreppet förut kommer här en kort förklaring:

  1. Demonstrera hur kunders befintliga interaktion med en tjänst, produkt, webbsida eller butik ser ut.
  2. Demonstrera hur kunder skulle kunna interagera med en tjänst, produkt, webbsida eller butik.

Kundresor kan byggas kring intervjuer och observationer. Man kan också använda sig av digitala verktyg som t.ex. Google Analytics. Sonni och hennes partners valde att skapa sin kundresa genom att använda sina egna erfarenheter och professionella kunskaper tillsammans med intervjuer med företag och konsumenter.

Vad du behöver veta för att skapa en kundresa

1. Definiera dina kunder eller användare

Skapa fiktiva karaktärer, med ålder, kön, jobb, civilstånd och demografiska uppgifter som representant för ett visst kundsegment för ditt företag. 

2. Definiera användarens mål

Försök att beskriva vad som motiverar karaktären. Vad har hen för motiv och frustrationer. Försök att hitta ”essensen” i vem karaktären är och vem hen vill vara.

3. Definiera kontexten

Beskriv var karaktären befinner sig. Vilken omgivning befinner sig denne i? Finns det några externa faktorer som distraherar hen från att interagera med din produkt/tjänst/etc. 

4. Definiera kontaktytan

Försök att beskriva plattformen där karaktären möter din produkt/tjänst och hur mötet mest troligt kommer att utspela sig.

5. Definiera syftet

Beskriv anledningen till varför karaktären har tagit kontakt med ditt företag. Vad vill kunden ha och vad förväntar hen sig?

6. Definiera känslorna

Beskriv karaktärens emotionella tillstånd när hen interagerar med din produkt/tjänst/etc. Är kunden engagerad, uttråkad, irriterad?

7. Definiera utvecklingen

Försök att beskriva de olika stegen som karaktären kommer gå igenom när hen interagerar med din produkt/tjänst/etc. 

Se varje definition som ett steg i kundens resa mot att bli en återkommande kund.

Vi rekommenderar att skapa en kundresa som tar din SWOT-analys i beaktande.

Så gjorde Znipe.tv sin marknadsanalys

Erik Åkerfeldt är en av grundarna av Znipe.tv, ett ettårigt teknikföretag i Stockholm. Erik och hans medgrundare gjorde flera sorters research, så förutom marknadsanalys genomförde de flera månader av teknisk analys, följt av kundanalys. Och hela tiden har de betatestat sin produkt, i den meningen att de hela tiden fortsatt att testa för att ständigt renodla och öka dess potential. 

Nu kanske du undrar vad Znipe.tv är? Vi låter Erik förklara:

“Znipe.tv är en ny, digital streamingplattform som låter fans av e-sport se professionella matcher live. De kommer inte bara att kunna streama själva matchen, de kommer kunna se det som spelarna ser under spelets gång. När Znipe.tv lanserats kommer du kunna njuta av e-sport i realtid på alla sorters plattformar, runt hela världen. Vi kommer bli e-sportens motsvarighet till Spotify!”.

Med så höga ambitioner behöver du verkligen göra din hemläxa. Och det är precis vad Erik och hans kollegor har gjort. När de väl hade definierat sin affärsidé - en streamingtjänst för direktsänd e-sport - så kontaktade de personer i sitt nätverk för att ta reda på om idén över huvud taget var tekniskt genomförbar. Sedan använde de sitt nätverk för att ta reda på vilken sorts teknik de behövde använda sig av. Under den här perioden bestod deras research bland annat av flera månaders testning av olika teknologier. Sedan fortsatte de med att kontakta själva spelarna och utvecklade en plattform tillsammans med dem som de sedan kunde presentera för sin potentiella målgrupp. Genom att använda sin egen test-plattform så kunde de definiera olika användarsegment och fiktiva fan-karaktärer för att justera sin produkt så att den tilltalade både professionella spelare och fans.

Företaget har nu funnits i ett år och analys och finjusteringar pågår fortfarande. Men Erik är säker på att allt det hårda arbetet med tester och research kommer att löna sig.

“Om du startar ett företag för första gången och inte vill lägga ut en massa pengar så föreslår jag att du söker på nätet.”

Googla! Googla! Googla!

Om du inte har ett nätverk, eller om ditt nätverk saknar kunskap inom det affärsområde ditt företag är fokuserat på, hur gör du då din marknadsanalys? Erik har ett konkret tips:

"Det finns många verktyg för marknadsanalys på nätet. Man kan få information från öppna databaser som till exempel Världsbankens. Eller så kan du betala en specialist för att göra specifik research år dig. Det kan bli dyrt, men det kan visa sig vara väl investerade pengar om du ger dig in på en ny marknad eller lanserar en helt ny produkt. Men om du startar ett företag för första gången och inte vill lägga ut en massa pengar så föreslår jag att du söker på nätet. Googla som en galning, och fortsätt i flera månader! Använd olika segment, olika nyckelord och till och med olika perspektiv. Prova att googla från ett kundperspektiv eller ett investerarperspektiv. På så sätt kan du räkna ut hur din idé eller produkt uppfyller deras önskemål. Google är gratis och erbjuder massor av användbar data.”