Hårt arbete - som lönar sig

Låt dig inspireras av Mikko Vihersalo, mannen som lämnade ett välavlönat och prestigefullt arbete som stridspilot för att bli tennistränare. Det slutade med att han blev chef på en trampolinpark.

Vi är i Pitäjänmäki i Helsingfors, djupt under marken i ett gammalt kollager. Här hittar vi 2800 kvadratmeter av färgglada trampoliner. Det finns träningstrampoliner, hopptorn, skumgummi-gropar och en spelplan för dodge ball. Det här är RUSH TRAMPOLINE PARK, grundad av entreprenören Mikko Vihersalo. Han har precis tagit på sig sina karaktäristiska, neonorangea halkstrumpor och gjort sig redo att hoppa upp på trampolinen.

”Det var då det slog mig, tänk om jag kan försörja mig på trampoliner.”

Man kan inte jobba bara för pengarna

Året var 2013, Mikko arbetade inom flygvapnet i den finska militären. Hans 13-åriga kontrakt med flygvapnet led mot sitt slut, och trots att tillvaron i hans barndoms drömjobb var bekväm kände han att det var dags för en förändring. Tre år tidigare hade en nackskada satt stopp för arbetet som pilot och tvingat honom till skrivbordstjänst. Nu var frågan, skulle han fortsätta bakom skrivbordet fram till pensionen eller skulle han skapa sin egen framtid inom tennis? Mentalt hade han fattat beslutet redan för flera år sedan, så han kände sig både självsäker och lättad dagen han sade upp sig. 

"Man kan inte jobba bara för pengarna och jag hade inte haft samma starka engagemang för mitt jobb om jag hade spenderat 10 år med pappersarbete."

Språnget från tennis till trampoliner

Mikko hade stora planer för det lokala tenniscentret. Han hade spenderat en stor del av de senaste 10 åren i det militära med att fundera och räkna på tenniscentrets lönsamhet. Hur den skulle kunna förbättras genom att lägga till badmintonbanor och en innebandyplan. Eller om man skulle förvandla hela stället till ett lekland. Hans dator var full av uträkningar av besökarantal, kvadratmeter och intäkter.

Till slut fick han kontakt med Harri Puhakka, en ingenjör som var välkänd i tenniskretsar och tillsammans kläckte de idén om en trampolinpark.

"Trampoliner stärker musklerna i nacke och rygg genom att utsätta dem för samma g-krafter som när man flyger ett jaktplan. Det var då det slog det mig, tänk om jag kunde försörja mig på trampoliner."

Duon slog sina kloka huvuden ihop för att skapa en hållbar affärsplan. När de väl kände sig säkra på sitt koncept bestämde de sig för att det var dags att omvandla siffrorna i Excel-arket till verklighet.

Du måste visa tilltro för att förtjäna förtroende

Snart var arbetet med att göra "Rush Trampoline park" till verklighet i full gång. Mikko och Harri flög från Rovaniemi till Helsingfors för att träffa affärsänglar och banker för att diskutera finansiering. Kompanjonerna hyste tilltro till sina planer, men det visade sig vara tålamodsprövande att få finansieringen på plats. De fick avslag av flera banker. 

"De trodde kanske på idén, men inte på människorna bakom den. De sa att vi hade för liten erfarenhet av att driva företag."

När en amerikansk trampolintillverkare anslöt som investerare och man fick stöd från det statsägda finska investmentbolaget Finnvera började planerna växa. Även Nordea bestämde sig för att stödja projektet. Enligt företagsrådgivaren, Pertti Kohonen, på Nordea gjorde de det eftersom finansieringslösningen med Finnvera kunde lösas på ett bra sätt. Nordea kände också förtroende för entreprenörerna eftersom de hade gått in med egna pengar.

“De hade uppenbarligen tänkt igenom och diskuterat allt grundligt och gjort pålitliga beräkningar. De hade tittat på det finansiella och förberett sig väl inför våra möten. De gav oss väl genomtänkta rapporter och svar på alla våra frågor."

En annan avgörande faktor var naturligtvis att de båda entreprenörerna själva trodde starkt på sin idé.

"Min attityd har alltid varit att motgångar och besvikelser kan bromsa dig, men aldrig stoppa dig.”

Låt inget stoppa dig

För Mikko var den största utmaningen med att ta klivet till att bli entreprenör det hårda arbetet med att sköta all bolagets förvaltning.

"Det har funnits så många variabler, oavsett om det har gällt IT, rekrytering eller driften av de hyrda lokalerna, så har vi fått lära oss allt från grunden."

Att planera din verksamhet och din budget är en sak, att lägga tidsplanen är något helt annat. Mikko och Harris plan fick alla möjliga problem, bland annat blev trampolindelarna försenade och tvingade dem att skjuta upp parkens öppnande. Dessutom blev Mikko tvungen att flytta sin familj - fru och två barn i förskoleåldern - 10 mil från Rovaniemi till Helsingfors. För att toppa det hela hade Mikkos privata inkomster tillfällit sjunkit med 75%.

"Fast min attityd har alltid varit att motgångar och besvikelser kan bromsa dig, men aldrig stoppa dig. Allt som vi planerade från början har vi till slut också åstadkommit.”

Mikko och Harri har investerat nästan 1.5 miljoner euro i satsningen. Företaget har nu 30 anställda. I slutändan krävdes åtta fraktcontainrar med metall och fjädrar för att konstruera parken. "Rush Trampoline Park" fick också ovärderlig coachning från Nordea. Enligt Pertti Kohonen på Nordea så rörde det sig främst om att ställa massor av frågor. 

"Vi frågade var lönsamhetströskeln låg, vilket manöverutrymme företaget hade om saker inte gick som planerat och så vidare. När det gäller den här typen av projekt så måste man ta hänsyn till utrustning och förutsättningar, och inte minst säkerhetsaspekten, som i det här fallet hade övervägts noga.”

"På ett sätt handlar företagande om att våga ta tillfället i akt.”

Allt det hårda arbetet lönade sig

Portarna till "Rush Trampoline Park" öppnas klockan 12:00 varje vardag. Det är en populär mötesplats som lockar till sig skejtare, snowboardåkare och vanligt folk. Enligt Mikko har de flesta städer i USA en trampolinpark och i New York och Los Angeles finns det många. Liknande parker byggs i Norge, Sverige och även i Danmark. Och i planerna för "Rush Trampoline Park" ingår öppnandet av nya parker, först i andra delar av huvudstaden och senare runt om i Finland. Men tills vidare hoppar Mikko på en trampolin i Pitäjänmäki. På sin resa från pilot till affärsman har han till sin förvåning fått god användning av flera färdigheter från karriären i flygvapnet.

"På ett sätt handlar företagande om att våga ta tillfället i akt. Precis som när man flyger ett jaktplan. Förmågan att utvärdera en situation, kommunikationsfärdigheter och stresstålighet är saker som krävdes i mitt gamla jobb och som nu är ovärderliga."

Som berättelsen om "Rush Trampoline Park" visar kan det krävas mycket arbete för att starta ett företag, men belöningen gör det värt all möda.