Europa och tillväxtmarknader våra favoriter

Europa, Japan och tillväxtmarknaderna fortsätter att imponera på makrofronten. Tillväxten i Europa har accelererat till nivåer som inte setts sedan innan eurokrisen, och aktivitetsindikatorerna talar för en stark utveckling även framöver. USA uppvisar en del varningstecken, men än så länge fortsätter ekonomin att prestera i en något lägre men stabil takt. Trots nuvarande ekonomiska uppsving är globala aktier värderade i nivå med sitt historiska snitt. Det ger en viss buffert, och ser definitivt inte dyrt ut givet räntemarknadens övervärdering relativt historiska mått.

Den allmänna bilden av aktiemarknaden som dyr härstammar bland annat från medias och analytikers stora fokus på den amerikanska marknaden. USA är en av få aktieregioner som sticker ut som dyr värderingsmässigt. Detta kan till mångt och mycket förklaras av låg volatilitet i den ekonomiska tillväxten, låg och stabil inflation, låga realräntor och höga vinstmarginaler. Något kontraintuitivt tenderar aktier att värderas som högst när vinstmarginalerna står som högst i vinstcykeln, och vice versa. Det är en bidragande orsak till att Europa och tillväxtmarknader värderas så lågt relativt USA i nuläget. Mycket talar däremot för att vinstcykeln i Europa och tillväxtmarknaderna äntligen vänt uppåt. Efter 6 år av vinstestimat som gradvis justerats ned mot nolltillväxt mot slutet av året, tycks höga europeiska vinstestimat stå pall under 2017. Samtidigt har den politiska risken minskat, vilket innebär att riskpremien bör sänkas framöver. 

I USA ser värderingarna, till skillnad från i övriga världen, cykliskt höga ut. I kombination med det har den amerikanska centralbanken, Fed, kommit längst i normaliseringscykeln bland världens större centralbanker. I oktober kommer Fed att börja minska sin balansräkning, vilket i praktiken innebär att en viktig köpare på marknaden för amerikanska statsobligationer gradvis försvinner. På kort sikt kommer minskningen emellertid att vara så obetydlig att eventuell marknadspåverkan reflekterar signalvärde snarare än marknadsdynamik. Ett växande gap i riktningen på policy mellan ECB och Fed talar hursomhelst positivt för relativutvecklingen på europeiska aktiemarknader. Vi bibehåller vår övervikt i Europa och undervikt i USA. Likt Europa har tillväxtmarknader laggat värderingsmässigt de senaste åren, vilket i kombination med hög vinsttillväxt motiverar en överviktning. Även Japan är inne i en stark vinstcykel, och landets inhemska ekonomi presterar starkt. Landets exponering mot globala risker gör däremot att vi begränsar oss till en neutral viktning.

Geopolitisk risk är ständigt en faktor, men dess inverkan på globala aktiemarknader fortsätter att vara begränsad. Den låga marknadsvolatiliteten sammanfaller med rekordlåg volatilitet i inflationen och i den ekonomiska tillväxten, vilket rimligtvis är en mer rationell drivkraft än geopolitiskt oväsen. Därmed inte sagt att det råder brist på realekonomiska risker. Nordkorea, Kinas skuldberg, och ett allt för hökaktigt Fed utgör tydliga risker. Marknaden har gradvis skakat av sig oron kring den kinesiska tillväxten, men nuvarande, vilket innebär att en av dessa kommer få ge vika.

Ansvarsfriskrivning

Nordea Asset Allocation ger råd till privatkunder samt små och medelstora företag i Nordea avseende investeringsstrategier och allmänna investeringsråd. Läs hela ansvarsfriskrivningenOpen in new window