Dags att hitta ditt boende

Hitta ditt boende

A young couple behind PC - Step 2 - FULLNu är det dags att börja leta efter ditt boende. Du kan hitta bostäder till salu på bland annat webbsidor som exempelvis Hemnet och Booli, på mäklarnas hemsidor och i olika tidningar. 

Oavsett om du ska köpa hus eller lägenhet finns det saker utöver själva bostaden som är viktiga att titta närmare på, så som läget och området. Hur är kommunikationerna? Finns det planer på ombyggnationer av området som kan påverka ditt boende och det framtida värdet på boendet? Hur är trafiksituationen? När du hittat intressanta bostäder kan du gå på visning och se bostaden samt träffa den mäklare som sköter försäljningen.


På visningen

På visningen har du möjlighet att själv undersöka bostaden. Som köpare har du en mycket omfattande undersökningsplikt, så var noggrann! Se till att du får se alla förrådsutrymmen, tvättstuga och liknande. Titta också på utsidan av byggnaden och tomt eller gård.


Säljaren har upplysningsplikt 

Både fastigheter och bostadsrätter köps i befintligt skick. Det betyder att säljaren inte är ansvarig för fel som du borde ha upptäckt vid en undersökning. Säljaren ska däremot upplysa om kända fel som inte är normala i förhållande till fastighetens ålder, och som du inte kan förväntas upptäcka själv. Säljaren kan bli skadeståndsskyldig både för kända fel som han eller hon inte upplyst om och för så kallade dolda fel.

Gå vidare till: