Ta reda på hur mycket kan du köpa för

A couple on a stairway - Step 1 - FULLOm du har bestämt dig för att du vill köpa en bostad behöver du ta reda på hur mycket du har råd att köpa för. Du behöver ha tillräckligt med utrymme i din ekonomi för att få pengar över till det vardagsliv du vill ha efter att lån och räntor är betalda.

Du behöver också ha tillräckligt med svängrum för att fortsätta ha råd med både livet och lånen ifall räntorna stiger.

Du kan räkna ut din månadskostnad och se hur den ändras om räntan ändras med hjälp av bokalkylen.


Hur mycket du får låna beror på din ekonomi

När du vill låna pengar från oss räknar vi ut hur mycket du har råd att låna. En bank får inte låna ut mer än vad du har råd med och din ekonomi klarar av även om räntan stiger.

För att räkna ut detta tittar vi på din inkomst, dina andra lån samt dina andra kostnader och utgifter för den bostad du vill köpa. Vi räknar med en högre ränta för att vara på den säkra sidan. På så sätt kan du vara säker på att du kommer ha råd med lånen som vi godkänner.

Skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta efter boende så vet du hur mycket du kan låna och vad du har råd att köpa för.


Att låna tillsammans med någon 

Idag är bostadspriserna höga, särskilt i de större städerna. Många har svårt att få tillräckligt mycket lån för att kunna köpa ett eget boende. Om du har en förälder eller annan närstående som kan tänka sig att stå med på lånet kan det göra stor skillnad för hur mycket lån som beviljas. Det är vanligt att unga låntagare har en förälder som är medlåntagare.  

Om en person till står på lånet räknas den personens inkomst också med, men också den personens utgifter och kostnader för andra lån som personen har. Att ha en medlåntagare som redan har mycket lån i förhållande till sin inkomst gör inte så stor skillnad, medan en medlåntagare med mindre lån och mycket inkomst ofta gör stor skillnad.

Många som bor själva och har en medlåntagare betalar för lånet själva, men medlåntagaren finns med som en säkerhet för banken. Har du en medlåntagare skulle den personen bli tvungen att betala lånet om du själv inte kan.

Ska du köpa bostad tillsammans med någon som också ska bo där är det vanligast att söka lån tillsammans hos samma bank. Även då görs alla kalkyler på bådas gemensamma ekonomi.


Skaffa ett lånelöfte innan du börjar leta bostad

Ett lånelöfte är ett erbjudande om lån från oss. Lånelöftet visar hur mycket du kan få låna från oss, så länge din ekonomi inte ändras. Du måste inte låna pengarna från oss bara för att du ansöker om lånelöfte. Det är bara ett erbjudande vi ger dig och du väljer sedan om du vill låna från oss eller inte. 

När du ansöker om ett lånelöfte gör vi alla kalkyler och kontroller på förhand så att du vet vad du har råd med. När du har ett lånelöfte går också snabbare att få allt klart när du väl hittat ditt nya boende. 

Tänk på att många bostäder säljs till ett högre pris än vad som står i annonsen. Därför behöver du antagligen titta på bostäder som har ett utgångspris som är lägre än ditt lånelöfte. Ta reda på vad andra bostäder i området sålts för och vad priset var från början, så kan du få en uppfattning om vilka utgångspriser du kan titta på.

När du hittat den bostad du vill köpa måste du kontakta oss innan du skriver på kontraktet. Det är för att vi behöver godkänna bostaden och ge dig ett slutligt kreditbeslut först. Ett lånelöfte kostar dig ingenting och gäller i sex månader under förutsättning att din ekonomi inte har ändrats sedan du ansökte och att bostadens pris är normalt jämfört med liknande bostäder på marknaden.  

Bolån – högst 85 procent av bostadens värde

Det finns regler som gäller för alla bolån i Sverige. En sådan regel är bolånetaket som säger att man maximalt får låna upp till 85 procent av bostadens värde. Det innebär att om din nya bostad är värd en miljon kronor kan du låna 850.000 kronor med bostaden som säkerhet. 


Kontantinsatsen 

Kontantinsatsen är de återstående 15 procenten av marknadsvärdet. Den behöver du betala själv. Om du har en bra inkomst har du möjlighet att låna även till en del av kontantinsatsen, men du ska ha minst tio procent i egen insats.

Om du lånar till fem procent av kontantinsatsen blir det ett lån utan säkerhet. Lån utan säkerhet har en högre ränta och ska betalas tillbaka på en kortare tid än ett bolån. 


Kostnader för lagfart och pantbrev vid husköp

När du gör ett husköp måste du också räkna med kostnaden för lagfart och eventuellt för pantbrev.  


Lagfart

Enligt lagen måste du söka lagfart när du har köpt eller på annat sätt blivit ny ägare av en fastighet. Lånar du hos oss hjälper vi dig med ansökan hos Lantmäteriet. För lagfarten betalar du en stämpelskatt som är 1,5 procent på priset på fastigheten. Du betalar också en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 825 kronor samt en administrativ avgift på 750 kronor till oss.


Pantbrev

Om du lånar till ditt hus med huset som säkerhet för lånet behöver du ta ut pantbrev för lånesumman. Om den tidigare ägaren tagit ut pantbrev kan du använda dem och behöver bara ta ut nya ifall beloppet inte räcker till. Prata med mäklaren om vilka pantbrev som finns. 

Banken ser till att ta ut de pantbrev som behövs för dina lån. Pantbrev kostar 2 procent av lånesumman så om du ska ta ut pantbrev för en säkerhet på 1 miljon kronor kostar det 20.000 kronor. Du betalar också en expeditionsavgift till Lantmäteriet på 375 kronor samt en administrativ avgift på 750 kronor till oss.

Olika intyg kan krävas när du söker pantbrev beroende om du är gift, sambo eller har skilt dig. Läs mer om vad som gäller för dig på lantmateriet.seÖppnas i nytt fönster.


Se till att ha sparpengar kvar efter köpet

Det är lätt att dras med i budgivningar och köpa dyrare än vad som var planerat från början. Tänk på att du ofta behöver köpa saker till ditt nya boende när du väl flyttar in, som nya möbler, köksredskap, gardiner och kanske behöver du måla om en vägg. Se till att du har extra pengar sparade som du inte lägger in som kontantinsats. 


Gör en bokalkyl och se vad din månadskostnad blir

I bokalkylen kan du själv lägga in uppgifter om din ekonomi och se hur din månadskostnad ändras beroende på hur mycket du lånar. När du köper en bostadsrätt tillkommer en månadsavgift till bostadsrättsföreningen också och hur hög den är påverkar din ekonomi. En hög avgift innebär mindre pengar över för vardagslivet och lånekostnader och därför kommer du kunna låna mindre ju högre avgiften är.

Laborera med kalkylen och hitta en nivå som du känner dig bekväm med. Med bra kunskap om din ekonomi och med ett lånelöfte från oss är du väl förberedd för att hitta din nya bostad. Det är dags att börja leta!

Gå vidare till: