Vanliga frågor och svar

På den här sidan har vi samlat frågor och svar. Klicka på de område du vill veta mer om.

Vad innebär premiepensionen, det orangea kuvertet?
Svar:

Kuvertet innehåller information och en prognos över hur stor din pension från staten blir, det vill säga inkomstpensionen och premiepensionen.

Premiepensionen är den del du själv kan styra över och välja hur den ska placeras. Du kan välja bland de fonder som finns med i Pensionsmyndighetens utbud. Nordea har flera fonder som du kan välja när du gör ditt pensionsval.

Här hittar du mer information, spartips och kontakt

Vad innebär sänkt avdragsrätt för privat pensionssparande för mig?
Svar:

Från årsskiftet infördes nya skatteregler på privat pensionssparande. Tidigare har du kunnat göra avdrag för 12.000 kronor i deklarationen om du sätter in pengar i IPS eller Ålderspension. Avdraget är nu sänkt till 1.800 kronor, för att sedan troligtvis helt tas bort nästa år. Så för att slippa betala skatt två gånger på ditt sparande över 1.800 kronor behöver du se över dina inbetalningar. Läs mer om avdragsrätten och hur du kommer igång med ett sparande till pensionen.  

När får jag mitt årsbesked?
Svar:

Under januari kommer du att få flera av dina årsbesked elektroniskt i din internetbank. Du som är under 18 år kommer att få dina årsbesked hemskickade på papper. Det gäller även om du inte använder Internetbanken alls. Har du tidigare begärt att få dina kontoutdrag hemskickade med vanlig post så gäller det fortfarande. Mer om dina årsbesked.

Vilket är mitt clearingnummer?
Svar:

Om du har ett 11-siffrigt kontonummer i Nordea är clearingnumret alltid de fyra första siffrorna i kontonumret. Om ditt kontonummer består av ditt personnummer (10-siffrigt) använder du 3300 som clearingnummer.

Hur byter jag batteri i kortläsaren och hur ofta behöver jag göra det?
Svar:

Batterierna, två knappcellsbatterier av typ Panasonic CR 2032, 3 volt eller motsvarande, finns under luckan på baksidan. Du kan byta dem själv med hjälp av en liten kryssmejsel. 


Batterierna måste ligga vända åt var sitt håll för att kortläsaren ska fungera. Bilden på insidan av locket visar hur. Batterierna håller i cirka fem år vid normal användning.

För att beställa batterier är du välkommen att ringa Kundcenter 0771-22 44 88, dygnet runt. Tänk på att ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss. Du kan också göra din beställning genom att skicka kundpost. Logga in på Internetbanken och välj "Kontakta oss" uppe till höger.

Hur lång tid tar en överföring från Nordea till en annan bank?
Svar:

Om överföringen signeras före kl. 13.30 en bankdag når pengarna mottagaren samma dag. Överföringar som signeras efter kl 13.30 är tillgängliga för mottagaren nästa bankdag.

Bankdagar är alla vardagar utom allmän helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Vad är skillnaden mellan BankID och e-legitimation?
Svar:

Nordea e-legitimation och BankID är i grunden samma sak: en elektronisk id-handling som du använder för att legitimera dig på Internet.

Nordea började tidigt ge ut e-legitimationer under namnet Nordea e-legitimation. Övriga svenska banker skapade senare det gemensamma varumärket BankID. Nu har även Nordea anslutit sig till BankID-samarbetet och under året byter vi därför Nordea e-legitimation mot BankID e-legitimation. Du som redan har en e-legitimation behöver inte göra något utan kan fortsätta använda den tills giltighetstiden går ut.

e-legitimation och BankID finns i tre varianter:

  • Mobilt BankID - Lagras på din mobil eller surfplatta. Du kan använda den för att logga in direkt via mobilen eller via en dator. Fungerar hos myndigheter och i Nordeas privattjänster.
  • BankID på fil - Laddas ner direkt till din dator.  Finns för Windows och Mac OS X. Fungerar hos myndigheter.
  • e-legitimation på kort - Finns på ditt bank- kredit- eller inloggningskort. Används med en kortläsare ansluten till datorn. Finns för Windows och Mac OS X. Fungerar hos myndigheter och i Nordeas företagstjänster.
Mitt kort går ut. Får jag ett nytt automatiskt?
Svar:

Ditt nuvarande kort gäller till och med den sista dagen i den månad och det år som står på kortet. Några veckor innan dess skickas ett utbyteskort till dig via posten. Det nya kortet har samma kortnummer och PIN-kod som ditt nuvarande kort.

Hur fyller jag i mottagarens kontonummer vid överföring till Handelsbanken eller Swedbank?
Svar:

Handelsbanken:
Fyll endast i kontonumret på 9 siffror, clearingnummer fylls på automatiskt. Om kontonumret har färre siffror, fyll på med nollor före kontonumret.

Swedbank - clearingnumret börjar på 8 (femsiffrigt):
Fyll i clearingnummer och kontonummer på 15 siffror. När du ska föra över pengar till Swedbank och clearingnumret börjar på 8 anger du det femsiffriga clearingnumret och därefter kontonummer, totalt 15 siffror. Ange inga streck (-) eller punkter (.) Om kontonumret har färre siffror fyller du på med nollor mellan clearingnumret och kontonumret.

Swedbank - clearingnumret börjar på 7 (fyrsiffrigt):
Fyll i clearingnummer och kontonummer. Totalt 11 siffror.

OBS! Skriv inga bindestreck, mellanslag eller punkter i kontonumret.

Vad behöver jag som kund när jag ringer till Nordea?
Svar:

Du behöver ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss för att kunna uträtta bankärenden.

Den personliga koden är fyrsiffrig och kan även användas till Mobilbanken och till förenklad inloggning på Internetbanken.

Om du saknar personlig kod är det snabbaste sättet att gå in på ett Nordeakontor, där du får koden direkt över disk. Vi kan också hjälpa dig att beställa en personlig kod när du ringer. Koden skickas då till dig via post.

Var hittar jag mitt IBAN-nummer?
Svar:

Logga in på Internetbanken med e-kod eller Mobilt BankID. I menyn väljer du "Konton". Klicka sedan på det konto du vill ha uppgifterna för och välj fliken "Kontoinformation".

Du är också välkommen att ringa Kundcenter 0771-22 44 88, dygnet runt. Tänk på att ha din personliga kod eller Mobilt BankID tillgängligt när du ringer oss.

Var hittar jag information om kontor och öppettider?
Svar:

Här hittar du våra olika kontor och ser vilka ärenden du kan få hjälp med på de olika kontoren. Använd gärna "Fler sökalternativ" för att avgränsa din sökning. Du kan också klicka i boxen "Visa resultat på karta" för att se var kontoret ligger.

Hur ska jag betala resan för att reseförsäkringen och avbeställningsskyddet ska gälla?
Svar:

Mer än hälften av resan behöver betalas med kortet.

Betala med kort direkt hos resebyrån eller uppge kortnummer per telefon, fax eller på resebyråns hemsida, eller betala via Internet-, giro- eller telefontjänst i Nordea.

Kompletterande försäkringar finns i alla Nordeas kort för privatpersoner utom Visa Electron.

När får mottagaren pengarna när jag ska betala min räkning?
Svar:

PlusGiro: Signera din betalning senast klockan 15.50, om den ska nå mottagaren samma dag. 

Bankgiro: Signera din betalning senast klockan 09.45 om den ska nå mottagaren samma dag. 

Betalningsdagen ska vara en bankdag. Bankdagar är alla vardagar utom allmän helgdag, midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Det står Vardagspaketet på mitt konto. Vad är det?
Svar:

Vardagspaketet är ett samlingsnamn för våra dagliga banktjänster, till exempel bankkort och Internetbanken Privat.

Hur snabbt kommer pengar in på kontot när jag använder en insättningsautomat?
Svar:

Pengarna kommer in på kontot direkt när du sätter in dem via en insättningsautomat.

Deklaration

Internetbanken och mobilbanken

BankID

Betalningar och överföringar

Konton

Lån och krediter

Swish

Spara och placera

Kundprogram