10 sätt att få pengarna att räcka längre

Alla är olika och har sitt unika sätt att få till sin ekonomi på ett så bra sätt som möjligt. På den här sidan har vi sammanfattat våra kunders vanligaste svar på frågan om hur de får pengarna att räcka längre. 

Gör en budget
Minska dina utgifter
Planera hushållsrelaterade inköp
Samla och betala av lån
Bygg upp en buffert
Sätt upp en sparstrategi
Sätt upp sparmål
Investera långsiktigt
Sälj, låna eller byt saker
Tänk hållbart

Gör en budget

Att göra en budget av olika slag var ett av de vanligast förekommande tipsen. Det är ett utmärkt sätt att få en överblick över sina inkomster och utgifter. Det gör det också enklare att planera och budgetera för att få ekonomin att gå ihop under en viss period.

Såhär gör du en budget i tre enkla steg:

  1. Få koll på dina inkomster
  2. Få koll på dina utgifter
  3. Kontrollera om budgeten går ihop

En av våra kunders tips om budget:

”Mitt bästa spartips är att sätta alla pengar i arbete, det vill säga lägga en årsbudget så att du har lika stora utgifter varje månad. Månadsbudgeten delar du sedan upp veckovis för att lättare se hur mycket pengar du har att röra dig med varje vecka.”

/Nathaly i Västra Frölunda

Se över och minska dina utgifter

Att minska på sina utgifter är enligt våra kunder det mest effektiva sättet att få pengarna att räcka längre. Det kan kännas som en svår uppgift, men vi har fått in alla möjliga kreativa tips på hur man kan hålla nere kostnaderna. Ett är att kategorisera vilka utgifter som är fasta och vilka som är rörliga. Fasta utgifter brukar vara nödvändiga medan rörliga kostnader är sådana som går att avstå ifrån. 

En av våra kunders tips om att minska sina utgifter:

"Titta igenom dina köp två gånger i veckan för att se hur du ligger till. Till exempel torsdag och måndag. Du kommer efter fyra veckor kunna se om du exempelvis spenderar extra mycket under helgerna eller kanske spontanshoppar. Efter ett par månader kan du se mönster i dina utgifter.

Att lära känna din egen ekonomi kan sporra dig till att spara - att ha x kronor kvar på kontot till nästa lön. De pengar som du har kvar när lönen kommer delar du i två – ena delen går till ett ”kul-konto” och andra till ett ”långsiktigt-sparande-konto”. Bästa rådet är att lära känna dina utgifter. Inkomsten är viktig men utgifterna är avgörande." 

/Åsa i Karlstad

Planera hushållsrelaterade inköp

Inköp kopplade till hushåll, framförallt mat, är något som många jobbar aktivt med. Genom god planering och kreativa lösningar går det att få ner kostnaderna rejält. Några av tipsen är:

  • Storhandla istället för att småhandla
  • Anpassa inköpen efter rabatter och erbjudanden
  • Handla råvaror efter säsong
  • Ta med matlåda till jobbet eller skolan 
  • Gör en veckomeny och använd det som finns hemma 
  • Släng inte den mat du köper – ät rester eller skapa nya rätter av resterna

En av våra kunders tips om att planera inköp:

”Den stora besparingen i mitt hushåll görs på matkontot. Att låta veckans erbjudande och varor med kort datum och nedsatt pris bestämma menyn sparar ganska mycket pengar i månaden. Något som också sparar stora summor i familjen är hembakat bröd. Att våga prova olika saker i köket både smakmässigt och med olika tekniker sparar både pengar och skapar många gånger nya favoriter.”

/Veronica i Lyrestad

Samla och betala av lån

Att ta privatlån kan vara dyrt, men ibland finns det inga alternativ. Det kan till och med vara bättre att låna än att ta från din buffert, så länge du lånar till något som fyller en viktig funktion. Undvik däremot konsumtion och nöjen på avbetalning.

Om du behöver låna är det klokt att betala av lånet i snabbare takt än det du lånat till minskar i värde. Ska du ta ett lån eller har du flera smålån som du vill samla ihop i ett samlingslån? Jämför kostnader i vår kalkyl och se om du kan få ner din ränta. 

En av våra kunders tips om lån:

”Det bästa spartipset är att först spara pengar, sedan köper du den varan du vill ha. Då slipper du lån, lån kostar mycket pengar att ha.”

/Kristina i Norrtälje

Bygg upp en buffert

En buffert är pengar som är öronmärkta för oförutsedda händelser och som med fördel finns lättillgängliga på ett sparkonto. Det är klokt att prioritera buffertsparandet före annat sparande, något som många av våra kunder gör. Ett tips är att dela upp bufferten i en akutbuffert för oväntade utgifter och en trygghetsbuffert om du exempelvis skulle bli sjukskriven. När du använt upp en del av budgeten prioriterar du att fylla på den igen. Hur stor buffert du behöver beror såklart helt och hållet på din livssituation. Läs mer om hur du sparar till en buffert nedan.

En av våra kunders tips om att bygga upp en buffert:

”Mitt tips är att spara en fast summa varje månad som automatiskt dras till ett sparkonto med ränta, fondkonto eller ISK. Om det så bara är 50 kronor! Det blir som en liten utgift bland andra som man kanske inte tänker på, men många bäckar små… ! Summan växer och kan bli en buffert eller en summa att ha kul för!”

/Charlotta i Stockholm

Sätt upp en sparstrategi och utmana dig själv

Behöver du en spark i baken för att komma igång med ditt sparande? Då kan det vara läge att sätta upp en sparstrategi som fungerar för just dig. Som en klok kund sa; "Sätt upp personliga mål eller utmaningar för att spara pengar. Det ger en kreativ och motiverande tvist på att hantera dina ekonomiska resurser."

Kanske kan du hämta inspiration från våra kunder och utmana dig själv med något av följande:

  • Köpstopp: Utmana dig själv att ha perioder där du inte spenderar några extra pengar alls. Under dessa veckor fokuserar du på nödvändiga utgifter och sparar resten.
  • Procentuell sparutmaning: Sätt upp mål att spara en viss procentandel av din inkomst varje månad. Öka sedan gradvis den procentuella andelen för att öka sparandet över tid.
  • Nollbudgetutmaning: Gör en månadsbudget där du fördelar varje krona till specifika ändamål. Det gör att det inte finns utrymme för impulsköp och möjliggör istället sparande.

En av våra kunders tips om sparstrategier:

”Mitt bästa spartips gäller specifikt små impulsköp. Varje gång du handlar något litet som du egentligen inte behöver, för över lika mycket som köpet kostade till ett sparkonto eller till en fond i din portfölj. På så vis skjuter du till lite extra i dessa moment eller kanske hindrar dig själv från att göra ett onödigt köp.”

/Joel i Malmö

Sätt upp sparmål

Jobbar du också bättre mot uppsatta mål? Testa att göra som många av våra kunder och sätt upp sparmål. Det kan både öka motivationen och göra sparandet enklare när man vet att man kommer närmare sina drömmar.

När du ska sätta ditt sparmål kan du fundera på dessa tre frågor:

  1. Vad sparar du till?
  2. Hur mycket pengar behöver du spara?
  3. När vill du nå målet? 

En av våra kunders tips om att sätta upp sparmål:

”Mitt bästa spartips är att tänka på önskningar och drömmar jag har när jag ska köpa utemat eller något annat ”onödigt”. Istället för att då bli nöjd i stunden så tänker jag framåt och fantiserar bort till när jag uppnått mitt sparmål, och då kan åka på min drömsemester eller köpa min drömbil. Det gör att det tillfälliga konsumtionssuget förvandlas till ett sparande för framtiden, som med lätthet stillar mitt behov och gör mig både glad och nöjd över mig själv."

/Philip i Uppsala

Investera långsiktigt

Det var många som tipsade om att tänka långsiktigt i sina investeringar. Vår rekommendation är att när du väl har sparat ihop till en buffert, kan du börja spara till framtiden eller till specifika mål. När du sparar mer långsiktigt kan du tänka att pengar som du inte behöver de tre närmaste åren lämpar sig att investeras i fonder. Då ger du pengarna chansen att växa över tid, något som historiskt har varit mest lönsamt.

En av våra kunders tips om att investera långsiktigt: 

"Spara regelbundet, exempelvis månadsvis. Även ett litet belopp är värdefullt. Rör inte dessa pengar under en lång tid. Spara i indexfonder med låga avgifter. Titta över ditt sparande med jämna mellanrum. Var glad över utvecklingen men tänk långsiktigt. Den med is i magen och uthållighet vinner!"

/Ronny i Vänersborg

Sälj, låna eller byt saker

Ett enkelt sätt att öka sina inkomster på är att sälja saker. Saker du inte har användning av finns det säkert någon annan som har. Är du i behov av något kan det vara smart att kolla om någon kan låna ut eller byta saker med dig för att hålla kostnaderna nere. 

Det finns många tjänster och appar som gör att det är smidigare än någonsin att sälja, låna, byta och hyra saker. Du kan också ansluta dig till lokala grupper på sociala medier där många skänker eller säljer sina saker till en bråkdel av vad det kostar nytt. 

En av våra kunders tips om att sälja, låna och byta saker:

”Mitt bästa tips är att byta saker med vänner eller arbetskamrater. Det sparar man hur mycket som helst på. På jobbet har vi också kläd- och prylbytardagar. Det som blir över åker vi till välgörenhet med."

/Ann-Mari i Uppsala

Tänk hållbart i alla val

Ett tips som vi alla vinner på i längden är att tänka hållbart i alla våra val. Kan du handla begagnat eller låna saker av nära och kära istället för att köpa nytt? Utmana dig själv att ha minimalt med matsvinn eller laga mat från grunden istället för att köpa färdigmat? Att bli bättre på att hushålla med sina resurser tjänar man mycket på, och kan också bli en rolig utmaning. 

Du kan också vara hållbar när det kommer till din privatekonomi, det vill säga hur du lånar, sparar och investerar. Vi har flera produkter för dig som vill göra medvetna val och därmed få bättre ränta, så som ett grönt bolån för energieffektiva bostäder eller grönt billån för dig med elbil.

En av våra kunders tips om att tänka hållbart:

”Mitt bästa spartips är att ha ett hållbarhetstänk i det mesta. Det gäller konsumtion, matlagning, egna resurser samt att allmänt vara sparsam i vardagen. Att börja leva miljömässigt försvarbart bidrog till mer på sparkontot för mig.”

/Caroline i Västerås